Füstölt sajtos krumplikrémleves
Csak néhány hozzávaló kell ehhez a mennyei leveshez, és máris szebben indul a délután. Ráadásul laktató is, így elég utána egy könnyű második fogás.
Hozzávalók
4 személyre- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg burgonya
- só, őrölt fekete bors
- 3 db babérlevél
- 15 dkg füstölt sajt
- 2 dl főzőtejszín
- tetszőleges reszelt sajt, pirított kenyérkockák és snidling a tálaláshoz
Elkészítés
Az olajat és a vajat felmelegítjük egy lábasban. Rátesszük a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát, megdinszteljük, majd hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát. Mehet rá a meghámozott, kis kockákra vágott burgonya, kevergetve átpirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel (vagy zöldség alaplével). Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a babérleveleket.
A levest felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a hagymák és a burgonyakockák is teljesen megpuhulnak. Közben beleszórjuk a lereszelt füstölt sajtot is, hagyjuk teljesen felolvadni.
A levesből eltávolítjuk a babérleveleket. Botmixerrel krémesre törjük, majd egy merőkanálnyi lével kikeverjük a tejszínt. A lábasba csorgatjuk, és még egyet forralunk rajta. Reszelt sajttal, pirított kenyérkockákkal és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.