Egészben sült pulyka narancsmártással
Hozzávalók
- 1 db egész konyhakész pulyka
- 1 üveg vörösbor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
- 2 db szeletelt narancs
- 2 db narancs facsart leve
- 10 dkg só
- 1 tk. bors
- 1 csokor friss rozmaring
- Narancsmártáshoz:
- 2 db narancs leve és reszelt héja
- 1 ek. rózsabors
- 2 ek. barna cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítés
1. A megtisztított pulykát egy nappal a sütés előtt bepácoljuk. Egy hét és fél kilós pulykához az edénybe töltünk annyi vizet, hogy ellepje a pulykát, hozzáadunk egy liter bort, két narancs héját, két szeletelt narancsot, a mézeskalács fűszerkeveréket, a rozmaring egy részét, a megroppantott fokhagymákat, és a frissen őrölt borsot.
2. A pulyka szárnyait aláhajtjuk, a páclébe tesszük, és hűtőben vagy a szabadban, hidegben egy napig pácoljuk.
3. A pácléből kivéve a lábakat keresztbe rakva összekötözzük, rozmaringot tehetünk a belsejébe, és 110 fokon, alsó-felső sütésen négy órát sütjük. Ellenőrizzük, majd ha szükséges, oldalirányban megfordítva még 2 órát süthetjük.
4. A narancsmártáshoz karamellizáljuk a barna cukrot, majd ráöntjük a narancslét, beletesszük az összetört rózsaborsot, a reszelt narancshéjat, összeforraljuk, majd beledobjuk a vajat.
5. A pulykát narancsszeletekkel díszítve, a narancsmártással és tetszőleges köretekkel tálaljuk.