Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egészben sült pulyka narancsmártással

Adásban volt: 2016. November 21.
A recepthez tartozó videó
2016. November 21.

Hozzávalók

  • 1 db egész konyhakész pulyka
  • 1 üveg vörösbor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 db szeletelt narancs
  • 2 db narancs facsart leve
  • 10 dkg só
  • 1 tk. bors
  • 1 csokor friss rozmaring
  • Narancsmártáshoz:
  • 2 db narancs leve és reszelt héja
  • 1 ek. rózsabors
  • 2 ek. barna cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

1. A megtisztított pulykát egy nappal a sütés előtt bepácoljuk. Egy hét és fél kilós pulykához az edénybe töltünk annyi vizet, hogy ellepje a pulykát, hozzáadunk egy liter bort, két narancs héját, két szeletelt narancsot, a mézeskalács fűszerkeveréket, a rozmaring egy részét, a megroppantott fokhagymákat, és a frissen őrölt borsot.

2. A pulyka szárnyait aláhajtjuk, a páclébe tesszük, és hűtőben vagy a szabadban, hidegben egy napig pácoljuk.

3. A pácléből kivéve a lábakat keresztbe rakva összekötözzük, rozmaringot tehetünk a belsejébe, és 110 fokon, alsó-felső sütésen négy órát sütjük. Ellenőrizzük, majd ha szükséges, oldalirányban megfordítva még 2 órát süthetjük.

4. A narancsmártáshoz karamellizáljuk a barna cukrot, majd ráöntjük a narancslét, beletesszük az összetört rózsaborsot, a reszelt narancshéjat, összeforraljuk, majd beledobjuk a vajat.

5. A pulykát narancsszeletekkel díszítve, a narancsmártással és tetszőleges köretekkel tálaljuk.   

gallicoop kicsi

Megosztom barátaimmal
Marton Adrienn

Marton Adrienn receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!