Diós kekszszalámi
Elő a nosztalgikus hangulattal, gyerekkorunk egyik kedvenc sütés nélküli édessége következik! Azért kicsit felturbóztam, került bele csoki, olajos magok, aszalt gyümölcs és sok dió is, szerintem így még finomabb.
Hozzávalók
1 rúdhoz- 15 dkg keksz (lehet zabkeksz, omlós keksz, de a háztartási is megteszi)
- 10 dkg finomra őrölt dió
- 5 dkg olajos mag és aszalt gyümölcs vegyesen (mandulát, mogyorót és aszalt sárgabarackot tettem bele)
- 10 dkg vaj (esetleg margarin, de vajjal finomabb)
- 10 dkg ét- vagy tejcsoki
- 3 púpozott evőkanál kakaópor
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- porcukor a hempergetéshez
Elkészítés
A kekszet kisebb darabokra tördeljük, és egy nagy méretű, hőálló tálba szórjuk. Összekeverjük a dióval, a durvára vágott olajos magokkal és a szintén feldarabolt aszalt gyümölcsökkel.
A vajat és a csokit felkockázzuk, lábasba szórjuk, hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot és a tejet. Kevergetve megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Pár percet hűlni hagyjuk, majd részleteiben összeforgatjuk a kekszes keverékkel. 10-15 percet állni hagyjuk.
Ezután letépünk egy nagyobb darab alufóliát, kiterítjük. Ráhalmozzuk rúd alakban a masszát, eligazgatjuk, majd ismét állni hagyjuk (ha szilárdul, könnyebben formázható). A fólia segítségével hengert formázunk belőle, a végeket szorosan megtekerjük. Hűtőbe tesszük legalább 5-6 órára.
A pihentetést követően kicsomagoljuk a rudat, meghempergetjük porcukorban, majd tetszőleges vastagságú szeletekre vágva tálaljuk.