Csőben sült karfiol rizses húsgombóccal
Hozzávalók
- 50 dkg darált pulykacomb
- 20 dkg rizs
- 1 fej karfiol
- 4 dl tejszín
- 20 dkg sajt
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- kakukkfű
- rozmaring
- petrezselyem
Elkészítés
1. A karfiolt apró virágokra vágjuk, és vajon félkészre dinszteljük, hogy az ízek benne maradjanak. Félidőnél sózzuk, amitől levet enged, és saját szaftjában párolódik tovább.
2. A rizst előfőzzük.
3. A húsgolyókhoz a darált húst apróra vágott, tépett rozmaringgal, kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítjük. Hozzátesszük az apró kockákra vágott nyers hagymát, összekeverjük a háromnegyedig megfőtt rizst, sózzuk, borsozzuk, majd egy kis zsemlemorzsa hozzáadása után gombócokat formázunk belőle.
4. A sajtmártáshoz sajtot lereszeljük, és a habtejszínnel összeforraljuk, ha túl sűrű, kevés tejjel felönthetjük. Szerecsendióval, fehérborssal, reszelt fokhagymával ízesíthetjük.
5. Az összetevőket egy nagyobb hőálló edénybe pakoljuk: alulra egy kevés mártás kerül, majd a húsgolyók, rápakoljuk a megpuhult karfiolt, majd a sajtmártással lelocsoljuk, a tetejére reszelt sajtot teszünk. Sütőben fél óra alatt összesütjük.