Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával
Hozzávalók
- A palacsintához:
- 2 tojás
- 1 nagy csipet só
- 2 dl tej
- 2,5 dl szódavíz + a hígításhoz
- 15 dkg liszt
- olaj a sütéshez
- A töltelékhez:
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál fokhagyma-granulátum
- 1 teáskanál oregano, kakukkfű és bazsalikom vegyesen
- 1-1 csipet só, őrölt fekete bors
- 30 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg csiperkegomba
- olaj a sütéshez
- 1 nagy marék reszelt trappista sajt
- liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
- A salátához:
- 1 kígyóuborka
- 1 pohár görög joghurt
- só, őrölt fekete bors
- kevés citromlé
Elkészítés
A palacsintához a tojásokat elhabarjuk, hozzáadjuk a sót, a tejet, a szódavizet, majd beleszitáljuk a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, majd hűtőben fél órát pihentetjük. Ezt követően további szódavíz hozzáadásával hígítjuk, majd kiolajozott palacsintasütőben 12 palacsintát sütünk.
A töltelékhez az összes fűszert összekeverjük, és a kis csíkokra vágott csirkemell filét bedörzsöljük vele (a maradék fűszert lezárt dobozban tárolhatjuk). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, erős lángon kifehérítjük rajta a húst, majd hozzáadjuk a megtisztított, apróra szelt gombát. Puhára sütjük.
A palacsinták közepére halmozunk a húsos-gombás töltelékből és a reszelt sajtból, az oldalakat a cikkben szereplő fotó alapján középre hajtjuk, végül feltekerjük a palacsintákat. Hagyományos módon duplán bundázzuk: lisztbe, sózott, elhabart tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk a palacsintabatyukat. Bő olajban aranybarnára sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A salátához a megmosott uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a joghurttal, sóval és borssal. Kevés citromlével frissítjük az ízét, és tálalásig hűtőbe tesszük (érdemes a főzési folyamat elején elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek). A rántott palacsinták mellé kínáljuk.