Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kedvenc karácsonyi menünk, 1.rész: Ünnepi joghurtos céklaleves

Néha elég egy ici-pici csavar, hogy egy egyszerű, téli krémlevest ünnepivé varázsoljunk..
2016. december 20.

Most némi csillag formájú parmezános pirítós dobja fel ezt a selymes, krémes és gyönyörű színű levest, hogy az ünnepi asztal méltó ékévé váljon.

Hozzávalók

4 személyre
  • 60 dkg cékla
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy csipet őrölt római kömény, só
  • 1-1,2 l víz vagy zöldség alaplé
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • kenyér és parmezán sajt

Elkészítés

1. A céklákat meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Rádobjuk a céklát, átpirítjuk, római köménnyel és sóval ízesítjük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.

2. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve puhára főzzük a zöldséget. Mikor megpuhult, még ízlés szerint utánafűszerezzük, majd botmixerrel krémesre törjük.

3. A joghurtot simára keverjük egy merőkanálnyi lével, fokozatosan a leveshez csorgatjuk, forralni már nem szükséges.

4. Tálalás előtt a kenyérszeleteket csillag alakú szaggatóval kiszúrjuk (a maradék kenyeret zsemlemorzsaként hasznosíthatjuk), és forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. A parmezánt lereszeljük, megszórjuk a csillagokat, és rájuk olvasztjuk a sajtot. A levest a csillagpirítósokkal tálaljuk.

ceklaleves1

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos-kókuszos kuglóf

Narancsos-kókuszos kuglóf

Ha van a kuglófok között királynő, akkor ő az.
Az egyik legtutibb desszert Karácsonyra: Zserbó pohárkrém

Az egyik legtutibb desszert Karácsonyra: Zserbó pohárkrém

Diós keksz, könnyű mascarponekrém, aszalt barack és csoki. És persze egy kanál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.