Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kedvenc karácsonyi menünk, 1.rész: Ünnepi joghurtos céklaleves

Néha elég egy ici-pici csavar, hogy egy egyszerű, téli krémlevest ünnepivé varázsoljunk..
2016. december 20.

Most némi csillag formájú parmezános pirítós dobja fel ezt a selymes, krémes és gyönyörű színű levest, hogy az ünnepi asztal méltó ékévé váljon.

Hozzávalók

4 személyre
  • 60 dkg cékla
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy csipet őrölt római kömény, só
  • 1-1,2 l víz vagy zöldség alaplé
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • kenyér és parmezán sajt

Elkészítés

1. A céklákat meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Rádobjuk a céklát, átpirítjuk, római köménnyel és sóval ízesítjük, majd felöntjük vízzel vagy alaplével.

2. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve puhára főzzük a zöldséget. Mikor megpuhult, még ízlés szerint utánafűszerezzük, majd botmixerrel krémesre törjük.

3. A joghurtot simára keverjük egy merőkanálnyi lével, fokozatosan a leveshez csorgatjuk, forralni már nem szükséges.

4. Tálalás előtt a kenyérszeleteket csillag alakú szaggatóval kiszúrjuk (a maradék kenyeret zsemlemorzsaként hasznosíthatjuk), és forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. A parmezánt lereszeljük, megszórjuk a csillagokat, és rájuk olvasztjuk a sajtot. A levest a csillagpirítósokkal tálaljuk.

ceklaleves1

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos-kókuszos kuglóf

Narancsos-kókuszos kuglóf

Ha van a kuglófok között királynő, akkor ő az.
Az egyik legtutibb desszert Karácsonyra: Zserbó pohárkrém

Az egyik legtutibb desszert Karácsonyra: Zserbó pohárkrém

Diós keksz, könnyű mascarponekrém, aszalt barack és csoki. És persze egy kanál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?