Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Burgonyás vöröslencse-főzelék

Ne csak január 1-jén fogyassz lencsét!
2020. January 3.

A vöröslencse egészséges, finom és praktikus választás, ha valami laktató, de könnyű főzelékre vágyunk. Nem terheli meg a gyomrot, nagyon-nagyon kellemes az íze, sokféle fűszerhez passzol. És hogy miért praktikus? Mert hamar megfő, és beáztatni sem szükséges.

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg burgonya
  • 2 teáskanál curry fűszerkeverék
  • 50 dkg vöröslencse
  • só, őrölt fekete bors
  • 2-3 fej lila hagyma és tetszőleges mennyiségű (15-20 dkg) kolbász a nyársakhoz
  • aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

 

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát is. Közben a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a hagymás alapra szórjuk. Jól átforgatjuk, hozzáadjuk a curryt, majd felöntjük kevés vízzel, és félpuhára főzzük. 

Rászórjuk az átmosott vöröslencsét, öntünk alá kevés vizet, majd folyamatos vízpótlással addig főzzük, amíg a krumpli és a lencse is megpuhul. Közben sózzuk, borsozzuk. 

Közben elkészítjük a feltétet is: a nyársakhoz a fa nyársakat 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd felhúzzuk rájuk a megtisztított lila hagyma cikkeket és a kolbászkarikákat. 180 °C-os sütőben, forgatva megsütjük (kb. 25-30 perc). 

A kész főzeléket a nyársakkal tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Juhtúrós húsgombócok

Juhtúrós húsgombócok

Szilveszterre ajánljuk!
Tojáslikőrös golyók

Tojáslikőrös golyók

Pár perc munkával finom süti, persze csak felnőtteknek!
Birsalmasajtos-narancsos gyümölcskenyér

Birsalmasajtos-narancsos gyümölcskenyér

A klasszikus gyümölcskenyér nélkül nem telhetnek el az ünnepek…

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!