Burger napra Cubano!
Igen, igazatok van, az amerikai hamburger napra (holnap lesz) lehetett volna készíteni egy 100. átlagos hamburgert jófajta marhából, kevés marhafaggyúval, csak sütés előtt sózva, ahogyan kell. És nincs is baj ezzel, sőt! Csak éppen most Dél-Floridában élek, ahol a Cubano szendvics mindent ellep, köszönhetően a kubai bevándorlóknak. Ezt a dömpinget mi viszont egyáltalán nem bánjuk, a Cubano ugyanis elképesztően finom: lassan sült disznóhús, sonka, mustár, ementáli sajt és savanyú uborka kerül bele, majd az egészet meggrillezzük. Egy jó sör mellé tökéletes, mi kell még? Én tudom a választ: egy Cubano HAMBURGER!
Hozzávalók
4 személyre- 75 dkg darált disznóhús
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
- só, bors
- 1 bagett 4 darabba vágva
- mustáros aioli*
- 8 szelet ementáli sajt
- 12 szelet vékonyra szeletelt főtt sonka (vagy 4 szelet vastagabb)
- kovászos uborka hosszában felszeletelve
- *A mustáros aiolihoz:
- 8 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 teáskanál citromlé
- só, bors
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 225 °C-ra.
A húsból hamburgereket formázunk, és hűtőbe tesszük. Egy lehetőleg öntöttvas serpenyőt lassan, közepes lángon felmelegítünk, majd ha már forró, hozzáadjuk az olajat. A hamburgereket sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőbe helyezzük. Kb. 5-5 percig sütjük mindkét oldalukat, hogy kellően átsüljenek, de még lédúsak maradjanak.
Közben összekeverjük az aioli hozzávalóit, hosszában félbevágjuk a bagett darabokat, és mindkét oldalukat megkenjük vele. Az alsó felekre 1-1szelet sajtot teszünk, rátesszük a kész burgereket, 2-2 uborkaszeletet, 2-3 szelet sonkát, és végül újra sajtot. Befedjük a tetejükkel, és alufóliába csomagoljuk.
Tepsire tesszük a csomagokat, és a közben megtisztított öntöttvas serpenyőt (vagy más tűzálló nehezéket) a tetejére tesszük lepréselni. 5 percig sütjük így, ezután megfordítjuk a szendvicseket, és újabb 5 percig sütjük préselve.
Kicsomagoljuk, félbevágjuk, és azonnal tálaljuk.