Bőrös csirkemell sütőtökpürével és kelbimbóval
Hozzávalók
- 2 db bőrös csirkemell
- 1 db sütőtök
- 20 dkg kelbimbó
- 2 gerezd fokhagyma
- gyömbér, kakukkfű
- 5 dkg vaj
- olívaolaj
- só, bors
- 1 szál póréhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db chilipaprika
Elkészítés
1. A sütőtököt megpucoljuk, majd nagyobb kockákra vágva 250 fokon a sütőben karamellizáljuk.
2. A csirkemellet a bőrét rajtahagyva kifilézzük, hogy a sütéskor ne száradjon ki.
3. A csirkemellre ráreszeljük a fokhagymát, a lime héját, ráfacsarjuk a levét, majd sózzuk, borsozzuk. Alaposan megforgatjuk a pácban, majd hűtőbe tesszük.
4. A sütőtökpüréhez a feldarabolt póréhagymát, fokhagymát, gyömbért és chilit egy nagyobb edényben olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megpirult sütőtököt, és egy kevés alaplével felöntjük. 15-20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk, és félretesszük.
5. A megtisztított és kettévágott kelbimbót blansírozzuk: 2-3 percre sós forró vízbe tesszük, majd jéghideg vízben lehűtjük, így még élénkebb színt kap, és megállítjuk a főzési folyamatot.
6. A csirkemellre egy kevés olívaolajat locsolunk és egy hőálló nyelű grillserpenyőben bőrével lefelé fordítva csíkos kérget sütünk rá. Majd megfordítjuk, és a serpenyővel együtt 180 fokra sütőbe tesszük és 10 perc alatt készre sütjük.
7. A blansírozott kelbimbóról egy papírtörlővel felitatjuk a felesleges nedvességet, majd sós vajon egy grillserpenyőben megpirítjuk.
8. A csirkemellet a sütőtökpürével és a kelbimbóval tálaljuk.