Banánhajó tejberizsfagyival
Persze azt is megértem, ha valaki kevésbé díszítgetős típus, neki azt ajánlom, hogy készítse el csak a tejberizsfagyit, különlegesen finom, nekem az egyik kedvencem.
Hozzávalók
8 gombóchoz- 10 dkg rizottórizs (vagy desszertrizs)
- 4 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél biocitrom lereszelt héja
- 10 dkg mascarpone
- 1,5 dl habtejszín
- Az összeállításhoz:
- banán (keményebb, adagonként 1 db)
- tejszínhab
- szórócukor
Elkészítés
1. A rizottórizst lábasba szórjuk, és felöntjük fél dl vízzel. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Ekkor hozzátesszük a tejet, a kétféle cukrot és a citromhéjat. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyakran átkeverve puhára, tejberizs állagúra főzzük. (Aki édesebben szereti, nyugodtan adjon még hozzá cukrot.) Félretesszük hűlni.
2. A lehűlt tejberizst átkeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a lágy habbá vert tejszínt. Lapos, fagyasztható tálba simítjuk, majd fagyasztóba tesszük. Kanállal, villával óránként átkeverjük a fagyi állag eléréséig.
3. A banánokat megpucoljuk, és 1-1 tányérra tesszük hajó alakban. A „hajóba” belegombócozzuk a fagyit, és jöhet is a díszítés sok-sok tejszínhabbal és némi szórócukorral. Azonnal tálaljuk, hogy a banánok ne kezdjenek el megbarnulni.