Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Babfőzelék és Stefánia Vagdalt

Adásban volt: 2016. November 30.
A recepthez tartozó videó
2016. November 30.

Hozzávalók

  • vagdalt:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 5 db 6 percig főzött tojás
  • kevés zsemlemorzsa
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • babfőzelék:
  • 1 kg bab beáztatva
  • 5 db babérlevél
  • 1 tk. fehérborecet
  • 1 ek. cukor, só
  • 2 l alaplé
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • extraszűz-olívaolaj

Elkészítés

STEFÁNIA-VAGDALT:

1. Egy nagyobb edényben összekeverjük a kétféle darált húst, hozzáadunk két tejbe áztatott zsemlét, és egy tojást is beletörünk a masszába.

2. 5 tojást hat percig főzünk, hogy ne keményedjen meg teljesen a sárgája, majd hideg vízbe áztatva szépen meghámozzuk.

3. Egy serpenyőben kacsazsíron hagymát dinsztelünk, amit majd hozzáteszünk a fasírtalaphoz.

4. Két csokor petrezselymet aprítunk a masszába, és alaposan összekeverjük, ha túl lágy, akkor zsemlemorzsával segíthetünk rajta.

5. Olívaolajjal, vagy kacsazsírral kikenünk egy szögletes sütőformát, zsemlemorzsát szórunk a zsiradékra, majd beleteszünk egy réteget a vagdaltalapból. Erre helyezzük a tojásokat szépen eloszlatva, majd a tetejét bevonjuk a vagdaltalappal. Kevés zsemlemorzsával meghintjük a tetejét, majd 45-50 perc alatt készre sütjük.

6. A sütőből kivéve legalább egy órát pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

 

BABFŐZELÉK:

1. A babot főzés előtti este hideg vízben beáztatjuk, így könnyebben puhul, és nem fő le róla a héja.

2. Egy nagyobb edénybe alaplét öntünk, amiben a babérlevéllel, a fokhagymával és egy fej negyedelt hagymával feltesszük főni a babot. Itt még ne sózzuk, mert nehezebben fő meg és a héja is lejön a babról.

3. Ha a bab megpuhult, egy kanálnyit sok lével leturmixolunk, és a főzeléket önmagával besűrítjük.

4. Egy kevés olívaolajat öntünk bele, majd sóval, cukorral, és fehérborecettel ízesítjük. Tálaláskor egy kevés tejfölt tehetünk rá, petrezselyemmel, újhagymával megszórhatjuk.

 

Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!