Babfőzelék és Stefánia Vagdalt
Hozzávalók
- vagdalt:
- 50 dkg darált marhahús
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 db zsemle
- 5 dl tej
- 1 db tojás
- 5 db 6 percig főzött tojás
- kevés zsemlemorzsa
- 1 fej hagyma
- 1 ek. kacsazsír
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- babfőzelék:
- 1 kg bab beáztatva
- 5 db babérlevél
- 1 tk. fehérborecet
- 1 ek. cukor, só
- 2 l alaplé
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- extraszűz-olívaolaj
Elkészítés
STEFÁNIA-VAGDALT:
1. Egy nagyobb edényben összekeverjük a kétféle darált húst, hozzáadunk két tejbe áztatott zsemlét, és egy tojást is beletörünk a masszába.
2. 5 tojást hat percig főzünk, hogy ne keményedjen meg teljesen a sárgája, majd hideg vízbe áztatva szépen meghámozzuk.
3. Egy serpenyőben kacsazsíron hagymát dinsztelünk, amit majd hozzáteszünk a fasírtalaphoz.
4. Két csokor petrezselymet aprítunk a masszába, és alaposan összekeverjük, ha túl lágy, akkor zsemlemorzsával segíthetünk rajta.
5. Olívaolajjal, vagy kacsazsírral kikenünk egy szögletes sütőformát, zsemlemorzsát szórunk a zsiradékra, majd beleteszünk egy réteget a vagdaltalapból. Erre helyezzük a tojásokat szépen eloszlatva, majd a tetejét bevonjuk a vagdaltalappal. Kevés zsemlemorzsával meghintjük a tetejét, majd 45-50 perc alatt készre sütjük.
6. A sütőből kivéve legalább egy órát pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.
BABFŐZELÉK:
1. A babot főzés előtti este hideg vízben beáztatjuk, így könnyebben puhul, és nem fő le róla a héja.
2. Egy nagyobb edénybe alaplét öntünk, amiben a babérlevéllel, a fokhagymával és egy fej negyedelt hagymával feltesszük főni a babot. Itt még ne sózzuk, mert nehezebben fő meg és a héja is lejön a babról.
3. Ha a bab megpuhult, egy kanálnyit sok lével leturmixolunk, és a főzeléket önmagával besűrítjük.
4. Egy kevés olívaolajat öntünk bele, majd sóval, cukorral, és fehérborecettel ízesítjük. Tálaláskor egy kevés tejfölt tehetünk rá, petrezselyemmel, újhagymával megszórhatjuk.