Arab húsgolyók és Krémes francia tabulé
Hozzávalók
- Arab húsgolyók:
- 50 dkg darált pulykahús
- 1-2 szál újhagyma
- reszelt gyömbér
- 5 dl paradicsomszósz
- só, bors
- őrölt koriandermag
- őrölt római kömény
- őrölt szegfűszeg
- ½ tk. őrölt fahéj
- őrölt kardamom
- Krémes francia tabulé:
- 20 dkg kuszkusz
- 2 db paradicsom
- ½ db kígyóuborka
- 1 szál újhagyma
- egy csokor pertezselyem
- egy csokor koriander
- egy csokor menta
- olívaolaj
- 1 db citrom
- Arab tabulé saláta:
- egy csokor petrezselyem
- egy csokor koriander
- egy csokor menta
- 1 szál újhagyma
- 2 db paradicsom
- ½ db kígyóuborka
- 1 ek. kuszkusz
- olívaolaj
- 1 db citrom
- 1 marék pirított kesudió
- gránátalma
Elkészítés
Arab húsgolyók:
1. Az újhagymát apró szeletekre vágjuk, majd a reszelt gyömbérrel és a fűszerekkel a húshoz keverjük. A szegfűszegből és a kardamomból erős aromájuk miatt kevesebbet használjunk.
2. A darált húsból 3 centi átmérőjű gombócokat formázunk és olívaolajon körbesütjük őket egy serpenyőben.
3. A paradicsomszószt egy lábosban hevíteni kezdjük, majd beletesszük a húsgombócokat és 40-45 perc alatt megfőzzük. A paradicsomszószt nem ízesítjük, mert a húsból kifővő fűszerek adják meg az ízét. Szükség esetén a legvégén sózzuk.
Krémes francia tabulé:
1. A kuszkuszt egy tálba tesszük és felöntjük sós vízzel, hogy egy centire ellepje. Lefedjük, majd 10 percig pihentetjük. A végén jól felkeverjük, nehogy összetapadjon.
2. A paradicsomot a tetején bevágjuk, majd blansírozzuk: először forró, majd jéghideg vízbe tesszük, hogy élénk színe legyen, és könnyebben lejöjjön a héja. Meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, majd apró kockákra vágjuk. A kígyóuborka magos részét is kivágjuk, és szintén apró darabokra vágjuk.
3. A zöldfűszereket a lehető legkisebbre aprítjuk, és minden összetevőt a kuszkuszhoz keverünk. Olívaolajjal és citrom facsart levével csak tálalás előtt locsoljuk meg.
Arab tabulé saláta:
1. A kuszkuszt egy tálba tesszük és felöntjük sós vízzel, hogy egy centire ellepje. Lefedjük, majd 10 percig pihentetjük. A végén jól felkeverjük, nehogy összetapadjon.
2. A paradicsomot a tetején bevágjuk, majd blansírozzuk: először forró, majd jéghideg vízbe tesszük, hogy élénk színe legyen, és könnyebben lejöjjön a héja. Meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, majd apró kockákra vágjuk. A kígyóuborka magos részét is kivágjuk, és szintén apró darabokra vágjuk.
3. A zöldfűszereket a lehető legkisebbre aprítjuk, és minden összetevőt a kuszkuszhoz keverünk. Olívaolajjal és citrommal csak tálalás előtt locsoljuk meg, és végül megszórjuk a gránátalma magjával és a kesudióval.