Ezzel a recepttel vigyázni kell!
Tőlem szokatlan módon teljesen beleestem egy italba. (Italban) nem vagyok édesszájú, csak a vizet szeretem szomjoltónak, alkoholban pedig a bort preferálom, a koktélokat a legkevésbé sem. De ettől az olasz szódának nevezett, egyébként nagyon is amerikai italtól el vagyok ájulva, nem utolsó sorban azért, mert vérnarancs szirup van benne. Az olasz szóda egyébként egy sima szénsavas szörpöt jelent, de sok helyen adnak tejszínt hozzá, ami meglepő lehet, de egyszerűen isteni.
Anélkül, hogy túllelkizném a dolgot, a vérnarancshoz való viszonyom úgy látszik, minden falat áttör. Nem tudom elképzelni, hogy bármilyen más gyümölccsel finomnak tartsak egy ilyen italt, de láthatóan az a puszta tény, hogy vérnaranccsal készül, máris megváltoztatja az ízlésemet. A vérnarancs ugyanis nagy kedvencem, mert citrusosan savanyú az íze, de közben nagyon édes, kicsit málnás aromájú, és hát a színe… egy csoda!
Nekem bármit el lehet adni vérnaranccsal, amit most keress, mert most van a szezonja! A külső nem feltétlenül árulja el a belső színt, de fajta függő, úgyhogy ami kívül vörös, az nagy eséllyel belül is az, viszont ami kívül nem az, egyáltalán nem biztos hogy belül sem.
Íme tehát a recept, ami ellopta a szívemet:
Hozzávalók
- A vérnarancs sziruphoz:
- 1 ¼ dl vérnarancslé
- 1 vérnarancs reszelt héja
- 7 ½ dkg cukor
- Az italhoz:
- Szirup
- Jég
- Szóda vagy szénsavas ásványvíz
- Tejszín
Elkészítés
1. A sziruphoz az összes hozzávalót közepesen magas lángon forrald fel, néha megkevergetve, hogy a cukor felolvadjon.
2. Szűrd át, majd hagyd hűlni.
3. A szódához önts kb 4 evőkanálnyi szirupot egy magas pohárba, töltsd meg kb ¾ -ig jéggel, majd ugyaneddig öntsd fel szódával.
4. Végül 1-2 evőkanálnyi tejszínnel fejezd be. Egészségedre!