Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a világ egyik kedvenc keksze (kávé és tea mellé a legtutibb!!) és most mutatunk egy jó receptet is hozzá!

Könnyű elkészíteni, szóval süssünk biscottit!!
2017. január 30.

Még nem meséltem a kávé iránti rajongásomról. Nm mintha olyan különleges lenne, és még csak azt sem mondhatom, hogy magát a kávét szeretném annyira. Inkább a kávézás szokásába szerettem bele, nekem az mindig egy nyugodt pár perc, amit előre elképzelek, ízlelgetem a kávémat, szürcsölöm, néha kekszet rágcsálok mellé, és csak mélázom.

Át kellett állítanom magam huszonéves koromban a tejes kávékról az egyre kevesebb tejre, mert laktózérzékeny lettem, és akkor még nem lehetett mindenhol laktózmentes tejet kapni. Édesítőt, cukrot nem teszek a kávémba, az édes ízt a kekszek pótolják. Ezekből is van egy kedvencem, a biscotti. Emlékszem, amikor először ettem, csak úgy magában, majdnem beletört a fogam. Akkor még nem tudtam, hogy a világ legjobb keksze lesz belőle, ha egy pillanatra a kávémba, vagy éppen a teámba mártom. Vagy, ad absurdum, borba, ahogy Toszkánában is teszik, ahol a helyi bor, a vin santo mellé cantuccit, vagyis ezt a mandulás biscottit kínálnak étkezés után. Így aztán, ahogy lelkes szakácshoz illik,  utána is néztem a receptnek, és meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal egyszerűbb, mint gondoltam. Persze, a kétszer sütést nem úszom meg, hiszen biscotti, latinul biscoctus, vagyis kétszer főzött, jelen esetben sütött. De egyébként nem nagy ügy, főleg, hogy módosítottam egy hajszálnyit a recepten, és vajat is adtam hozzá, amit sokan elátkoznak, de nekem egyszerűen a nyers tészta összerakásánál hiányzott valami zsiradék. Azóta ezt több receptben is láttam, úgyhogy önigazolásként azt tudom mondani hogy nem ördögtől való az ötlet. Íme hát a recept, süssetek biscottit!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk reszelt citrom vagy narancs héj
  • 1 tk mandulakivonat vagy amaretto likőr
  • 2 tojás
  • 12 dkg egész mandula
  • 4 ek olvasztott vaj

Elkészítés

A sütőt melegítsd elő 180ºC-ra. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat keverd össze, majd add hozzá a tojásokat, a mézet, a mandulakivonatot és az olvasztott vajat. Ha összeállt a tészta, add hozzá az egész mandulákat, majd formálj két, kb 30 cm hoss és 5 cm széles rudakat. Süsd aranybarnára kb. fél óra alatt. Hűtsd kezelhető hőmérsékletűre, majd recés késsel vágd ujjnyi vastag szeletekre, és tedd vissza további 10-15 percre sülni. Hagyd teljesen kihűlni, és fogyaszthatod is. Több hétig is eláll egy jól lezárt dobozban.

 biscotti2

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lássatok csodát: itt a legtutibb gluténmentes amerikai palacsinta receptje

Lássatok csodát: itt a legtutibb gluténmentes amerikai palacsinta receptje

Ugyanis egy szuper búzaliszt helyettesítőből készül
A legjobb köret tipp: lapított krumpli

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.
Tudod, hogy a svédeknél mit jelent a fika? Van hozzá receptünk is!

Tudod, hogy a svédeknél mit jelent a fika? Van hozzá receptünk is!

Meglepően kevés munkával kap az ember egy tökéletesen mandulás, tetején roppanósan karamellás, minden morzsájában különleges tortát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.