Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Újabb alternatívák a zöldséglevekre

Ittál már sült teát?

Az eredeti recept szerint üvegekbe téve, majd sütve, cukor nélkül készítik.
2016. November 2.

Sokak kedvence a tea, főleg a téli időszakban, amikor a hideg ellen az egyik legjobb felmelegítő módszer. De tudtátok, hogy van sült verziója is? Ráadásul könnyen elkészíthető, akár otthon is.

A sült tea valójában egy gyümölcskoncentrátum, ami hőkezeléssel készül friss gyümölcsökből, az eljárás során a rejtett ízek is előkerülnek. Igen, olyan íz-világgal rendelkezik, amit a friss gyümölcsök fogyasztása esetén nem érezhetünk. Többféleképpen is elkészíthető, majd a kész alkotáshoz tehetünk forró vizet, de a nyári forróságban jéghideg koktélt is varázsolhatunk belőle.

Csehországban közel 150 éves hagyománya van ennek az italnak; ha elérkezik a gyümölcsszezon a nagymamák a lekvár és a befőtt mellé rendszerint sült teát is eltesznek. Az eredeti recept szerint üvegekbe téve, majd sütve, cukor nélkül készítik. Elkészíthető a legnépszerűbb bogyós gyümölcsökből ( feketeribizli, feketeszeder, áfonya, homoktövis) valamint olyanokból, amelyek nem esnek  szét sütés közben, mint például a málna.

Számos előnye van: nincs benne tartósítószer, színezék, ízfokozó vagy zselésítő anyag, szinte bármilyen gyümölcsből készíthető, cukor nélkül is édesen fogyasztható.

Hozzávalók

  • 2 kg gyümölcs
  • 30 -40 dkg cukor (édes gyümölcsök esetén cukor nélkül is elkészíthetjük)
  • 2 x 2 cm darab gyömbér
  • 1/2 citrom reszelt héja,1 db citrom leve
  • 1 csapott kávéskanál fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 3-4 szem zöld kardamom

Elkészítés

1. A gyümölcsöket megmossuk, felaprózzuk, majd egy nagyobb méretű tepsibe helyezzük. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, óvatosan összekeverjük, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Kivesszük, újra átforgatjuk, és újabb 20-25 percre a sütőbe tesszük. Ezt követően kis méretű sterilizált üvegekbe töltjük, és kihűlésig száraz dunsztba helyezzük.

2. Amennyiben karakteresebb karamellízben szeretnénk élvezni az italunkat, akkor a cukrot karamellizáljuk mielőtt a gyümölcsre tesszük, és így sütjük tovább a gyümölccsel, kb. 30-35 percig.

3. Az eredeti receptúra szerint a friss gyümölcsöt alaposan megmossuk, összevágjuk, majd üvegekbe töltjük és megsütjük. A rövid sütés során enyhén karamellizálódik a koncentrátum, majd dunsztolással tartósítjuk. Ehhez a változathoz nem szükséges cukor, maximum ízlés szerinti fűszer.

Fogyasztás előtt pedig tegyünk egy evőkanálnyit az elkészült gyümölcsvarázsunkból egy bögrébe, engedjük azt tele forró vízzel. Hagyjuk ázni egy keveset, majd fogyasszuk egészséggel.

 

forrás:sokszinuvidek.24.hu

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres tejes tea - Chai

Fűszeres tejes tea - Chai

Pont annyi idő alatt készül el, mint bármelyik másik tea, viszont pont kétszer annyira melegít fel, egy hideg őszi napon.
Gyömbéres jeges tea

Gyömbéres jeges tea

A gyömbér télen fűt, nyáron hűt. Egy forró napon érdemes kipróbálni a házilag készített jeges teát, amit a gyömbér tesz igazán hűsítővé.
Ezért igyunk gyömbérteát!

Ezért igyunk gyömbérteát!

A gyömbér ugyanis egy szuperélelmiszer. Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, immunerősítő.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!