Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Viszlát, 2010-es évek! Ezek voltak az elmúlt évtized legnépszerűbb ételtrendjei

2020. January 6.

Mielőtt végleg búcsút intünk a 2010-es éveknek, idézzük fel az előző esztendőket meghatározó gasztronómiai trendeket! A Google keresési statisztikái szerint ha ételről volt szó, ezek érdekeltek bennünket a legjobban… 

 

A zsír helyett a szénhidrátra figyeltünk 

A 2010-es években már nem a zsír számított az első számú közellenségnek. Mostanában inkább a szénhidrát a mumus, hála a cukor- és gabonamentes diétáknak, a ketogén és a paleo étrend népszerűségének. A gyártók is felismerték a változást, így a szénhidrát értékek előkelő helyre kerültek a termékek csomagolásain. 

 

Instagramra főzünk, Instagramon eszünk 

2010 októberében indult el az Instagram, napjaink legismertebb fotómegosztó portálja. Mi pedig azóta is lelkesen, filterekkel ellátva fotózzuk az ételeinket, amely persze azzal jár, hogy egyre inkább a külcsínre fókuszálunk. 

 

Csicseri, a borsó 

Nehezen lehet olyan ételfajtát megnevezni, amibe nem keveredett bele valamilyen módon a csicseriborsó. Sikerének kulcsa talán abban rejlik, hogy nem csupán finom, hanem egészséges is: gazdag rostokban és kiváló növényi alapú fehérjeforrás. 

 

Joghurt 

Skyr és görög joghurt – hogy csak két kedvencet említsük. Tény, hogy egyre többféle joghurtfajta áll rendelkezésünkre, ez pedig igazán jó hír az egészségtudatosan táplálkozóknak. 

 

A karfiol ezer arca 

Több mint unalmas párolt zöldség! Isteni egyben megsütve, készíthetünk belőle téli krémlevest, rizst, tócsnit, krémlevest, egészséges pizzaalapot és egytálételeket is. 

 

Avokádó

Sztárgyümölcs lett az előző években, ez biztos! Guacamole, avokádós toast vagy egy jó kis bőségtál? Imádjuk mindenhogyan!

 

Növényi alapú ételek 

Ma már nem csak arról szól ez a trend, hogy a vegetáriánusok és a vegánok finomakat ehessenek, egyre több húsevő dönt úgy, hogy részben növényi étrendre vált. És hogy mindezt miért teszik? Az életmódváltók az egészségügyi indokok mellett környezetvédelmi szempontokat szoktak említeni. 

 

Forrás: the kitchn 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!