Viszlát, 2010-es évek! Ezek voltak az elmúlt évtized legnépszerűbb ételtrendjei
2020. January 6.Mielőtt végleg búcsút intünk a 2010-es éveknek, idézzük fel az előző esztendőket meghatározó gasztronómiai trendeket! A Google keresési statisztikái szerint ha ételről volt szó, ezek érdekeltek bennünket a legjobban…
A zsír helyett a szénhidrátra figyeltünk
A 2010-es években már nem a zsír számított az első számú közellenségnek. Mostanában inkább a szénhidrát a mumus, hála a cukor- és gabonamentes diétáknak, a ketogén és a paleo étrend népszerűségének. A gyártók is felismerték a változást, így a szénhidrát értékek előkelő helyre kerültek a termékek csomagolásain.
Instagramra főzünk, Instagramon eszünk
2010 októberében indult el az Instagram, napjaink legismertebb fotómegosztó portálja. Mi pedig azóta is lelkesen, filterekkel ellátva fotózzuk az ételeinket, amely persze azzal jár, hogy egyre inkább a külcsínre fókuszálunk.
Csicseri, a borsó
Nehezen lehet olyan ételfajtát megnevezni, amibe nem keveredett bele valamilyen módon a csicseriborsó. Sikerének kulcsa talán abban rejlik, hogy nem csupán finom, hanem egészséges is: gazdag rostokban és kiváló növényi alapú fehérjeforrás.
Joghurt
Skyr és görög joghurt – hogy csak két kedvencet említsük. Tény, hogy egyre többféle joghurtfajta áll rendelkezésünkre, ez pedig igazán jó hír az egészségtudatosan táplálkozóknak.
A karfiol ezer arca
Több mint unalmas párolt zöldség! Isteni egyben megsütve, készíthetünk belőle téli krémlevest, rizst, tócsnit, krémlevest, egészséges pizzaalapot és egytálételeket is.
Avokádó
Sztárgyümölcs lett az előző években, ez biztos! Guacamole, avokádós toast vagy egy jó kis bőségtál? Imádjuk mindenhogyan!
Növényi alapú ételek
Ma már nem csak arról szól ez a trend, hogy a vegetáriánusok és a vegánok finomakat ehessenek, egyre több húsevő dönt úgy, hogy részben növényi étrendre vált. És hogy mindezt miért teszik? Az életmódváltók az egészségügyi indokok mellett környezetvédelmi szempontokat szoktak említeni.
Forrás: the kitchn