Vénusz szent gyümölcse az arany birsalma
2021. September 1.Hamarosan megjelenik a piacon az első birsalma, az ősz egyik legmasszívabb gyümölcse. Ez a Közép-Ázsiában őshonos növény Magyarországon is tökéletesen megterem. Nevének eredete ismeretlen, nem tudjuk, hogy pontosan honnan származik a kezdeti biss elnevezés.
Birsalmának vagy birskörtének hívjuk az alapján, hogy a termése inkább alma vagy hosszúkás körte alakú. Van olyan, hogy a birsfa egyik évben alma alakú gyümölcsöket hoz, a következőben pedig körte formájút. A gyümölcs kellemesen fanyarul édeskés, szinte semmihez sem hasonlítható az ízvilága, kifejezetten egyedi. Emiatt sokan nagyon kedvelik, vagy épp ellenkezőleg, van, aki kerüli a nyers fogyasztását.
Élettani hatásait tekintve igazi aranybánya. A római korban Vénusz almájának hívták, a szerelmet és a termékenységet szimbolizálta. Potencianövelő szerként is használták. De nem csak ez az egy érdeme van. Rengeteg rostot tartalmaz, ami segíti és szabályozza az emésztést, így hasmenés és székrekedés esetén is jó. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, többek között A-, B- és C-vitamin készlete, illetve magnézium-, kálium-, foszfor-, cink- és csersavtartalma jelentős. Gazdag antioxidánsokban, mely segíti az immunrendszer működését, ezáltal az őszi megfázásos és influenza jellegű betegségek elkerülését vagy gyorsabb leküzdését. Gyulladáscsökkentő is, így már kialakult hörghurut esetén is kiváló. Magas vastartalma miatt vérszegényeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Szabályozza egyébként a koleszterinszintet is, és még cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyümölcs szürkés-barnás piheszőrrel bevont egészen addig, amíg be nem érik, akkor a pihék egy része lekopik, vagy kézzel nagyon könnyen eltávolítható a maradék. A fogyasztást nem befolyásolja. Arra viszont figyeljünk, hogy szép sárga legyen. Alapvetően kemény jellegű, a zöld még keményebb és még fanyarabb. Ennél a gyümölcsnél kompót készítése esetén nem cél, hogy kicsit még éretlenebb legyen, hiszen éretten is masszív.
És ha már kompót, akkor nézzük, hogy mire használhatjuk. Nyersen is fogyasztható, bár általában kisebb mennyiséget eszünk meg belőle egyszerre. Gyümölcssalátákban is megállja a helyét. Számomra egyik legkedveltebb felhasználása a káposzta savanyítása során történik. Ugyanis sok háznál a gyalult káposzta közé helyeznek szeleteket és úgy savanyítják.
Feldolgozva egyik legnépszerűbb a birsalmasajt. Hosszú ideig főzzük a cukrozott gyümölcspépet, amelyből annyi nedvesség távozik, hogy a végén összeáll és formába öntve, kihűtve remekül vágható eledelt kapunk. Természetesen készíthető belőle nagyon finom kompót, dzsem is. Felhasználhatjuk gyümölcsszószok készítéséhez, például főtt hús mellé.
Köretnek is kitűnő. Azokhoz a húsokhoz, amelyekhez illik az alma vagy a körte, a birsalma is jó választás. Akár kombinálva az előbb felsorolt gyümölcsökkel.
Természetesen süteményekben is hasznosítható, pitékben, kevert tésztákban. Arra viszont figyeljünk, hogy szárazabb hatása van, mint például az almának. Sok esetben érdemes lédúsabb gyümölccsel kombinálni.
Desszertet is készíthetünk belőle. Félbevágva, fűszerezve, lassan puhára sütve, esetleg dióval, mazsolával vagy vaníliafagylalttal megbolondítva nagyon kellemes édesség varázsolható belőle.
És végül, de nem utolsó sorban kihagyhatatlan a felsorolásból a pálinka. Hazánkban az egyik legaromásabb és legkülönlegesebb pálinka birsalmából készül, amely igen komoly rajongótáborral rendelkezik.