Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Veganuár – már 3 hete tart, te elkezdted?

2022. January 18.

Évről évre egyre többen csatlakoznak a Veganuár (vagy #veganuary) kihíváshoz, aki lát benne fantáziát és próbára teszi magát, január 1-től legalább 1 hónapra vállalja, hogy búcsút int minden állati eredetű élelmiszernek, és tisztán növényi étrend szerint táplálkozik. Aztán ha megtetszik, persze lehet folytatni vagy finomhangolni, saját életmódra alakítani.

Ha belekezdtél, gondolkozol még rajta – vagy épp már feladtad, jöjjön pár gondolat a téma kapcsán! Ígérjük, minden szélsőségtől mentesek lesznek, hogy ne eltántorítsanak, hanem sokkal inkább kísérletezésre sarkalljanak. 

 

Január, az újrakezdés hava

Nem is olyan rossz, hogy a Veganuárt januárban tartják! Viccet félretéve, igaz, hogy a nagy nyári hőségben nem annyira kívánjuk a húst, de a karácsonyi, szilveszteri időszak után kifejezetten jót tesz a szervezetünknek egy kis „detox”, tehermentesíteni pedig könnyű ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet a legjobban. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezek az ételek bár könnyűek, igenis lehetnek laktatóak. Tehát egyáltalán nem kell aggódni amiatt, hogy éhesek maradunk, erre fogunk még hozni számos példát. Sokaknak akkor megy a legjobban a változtatás, ha betársulhatnak egy lelkes csapatba. Év elején ehhez minden adott, rengetegen törekszenek újítani, sok-sok friss cikk, recept lát ilyenkor napvilágot a témában – ezek mind segítenek, lelkesítenek, átrántanak a mélypontokon. 

 

Attól, hogy „vega”, azért személyre szabható

Igen, a Veganuárt pontosan követők és betartók teljes növényi étrendre állnak át, de mi a helyzet akkor, ha mi csak a vörös húsokat iktatnánk ki az étrendünkből? Vagy továbbra is fogyasztanánk húst, csak kevesebbet? Esetleg megtartanánk a kedvenc sajtjainkat, de kipróbálnánk a növényi tejeket is? Teljesen rendben van! Szemezgessünk a kritériumainknak megfelelő receptek közül, ha a vegánság nem kedvünkre való, próbáljuk ki az ovo-lakto vegetáriánus étrendet (tojás és tejtermékek fogyaszthatók), legyünk flexiteriánusok (a növényi fehérjék dominanciája mellett fogyasztható kisebb mennyiségben hús) vagy döntsünk úgy, hogy a húsokat halakra és tenger gyümölcseire váltjuk (peszkateriánus módszer). A cél ugyanaz: jusson több növényi élelmiszer a szervezetünkbe. Ne lemondások árán, hanem olyan változtatásokkal, amelyek kedvünkre valók, jólesnek, tetszenek és hosszútávon tarthatónak érezzük. 

 

De mégis mitől lesz laktató a tisztán növényi ebéd? 

Lássuk a „kemény diót”, azaz a teljesen vegán étkezéseket. Ezeket is két nagy csoportra oszthatjuk, az első verzióban eszünk valamiféle húspótlót, a másodikban viszont nem.

 

Növényi húspótlók – a jövő húsai? 

A növényi fehérje alapú húspótlós vagy műhúsos vonalra egész iparág állt rá, kapható vegán hamburger, hot dog, nuggets, Amerikában most épp a KFC dobta piacra korlátozott ideig, mintegy próbaképpen a vegán sült csirkéjét. A cégnek egyelőre bejött a merész húzás, legalábbis ez szűrhető le a részvényeik hirtelen megugrásából. Itthon is több (gyors)étterem kínál vegán burgert, illetve van több tisztán vegán street foodokat árusító hely. (És bár most a gyorsételekre tértünk ki, természetesen tisztán növényi étlappal dolgozó éttermek közül is válogathatunk itthon.) Igény tehát mutatkozik rájuk. 

Kiknek ajánljuk? Egyszer mindenkinek, még húst hússal evőknek is, izgalmas beleharapni egy húsba, ami nem is az. Ezen túl pedig azoknak, akik valamilyen okból (egészségügyi, etikai stb.) részben vagy egészben lemondtak a húsról, viszont az autentikus húsélmény hiányzik az életükből. Finom buciba pakolva zöldségekkel, karakteres szószokkal (és akár még vegán sajttal) felturbózva simán teljesíti a célt például a műhúspogácsa: olyan, mintha hamburgert majszolnánk. És ugyanez mondható el a többi „nem hús” húsról is. És szögezzük le: a vegán húsos hamburger vagy klasszikus főételként egy vegán vagdalt burgonyakörettel, savanyúsággal ugyanolyan laktató, mint a húsos változatok. Tehát itt tehetünk egy pipát: nem maradtunk éhesek.

 

Kapcsolódik: Növényi alapú sült csirkével erősít a KFC 

 

Nem unalmas a növényi, sőt még a majonéz is lehet vegán

De mi a helyzet akkor, ha semmi húsféleség sincs a tányéron, csak tisztán növényi ételek? Ezek akkor igazán jók, ha egyszerűen nem hiányzik belőlük a hús. Cserébe tele vannak ízzel,  frissességgel és annyi fűszerrel, amennyit nem szégyellünk. 

Vegyük fejben végig, hogy mi minden vegán úgy, hogy idáig meg sem fogalmaztuk magunkban! Vegán a tojás nélkül készült tészta, vegán a kenyér, vegánok a különböző gabonafélék, a növényi tejek. Utóbbiak nagyon jó példák arra, hogy sokan akkor is isszuk, ha nem vagyunk vegánok. Egyszerűen azért, mert finomak. Zabtejből a latte, kókusztejjel a puding. Ugyanebből a kókusztejből azonban nemcsak édességet készíthetünk, hanem krémes zöldséges curryt is. 

Amik pedig igazán laktatóak, azok a hüvelyesek: vöröslencsétől a csicseriborsóig, feketebabtól a sárgaborsóig. Táplálóak, változatosak és tényleg ezer módon elkészíthetők. Lehet belőlük leves, köret, szaftos curry, mártogatós, kence a szendvicsünkbe. Sőt! A csicseriborsó konzerv- vagy főzőleve, az aquafaba a vegán majonéz alapja. Olajjal, sóval, citromlével (esetleg pici fokhagymával) csodásan felverhető, krémes, tökéletes majonézállag érhető el belőle. 

Egy jól felépített (nem húspótlókra épülő) növényi ebéd mindig tartalmaz valamilyen gabonafélét, legyen az rizs, bulgur, hajdina, köles, quinoa, de akár gabonalisztből készült főtt tészta vagy lepény. Kerül még a tányérba szezonális zöldség, akár többféle és többféle formában: nyersen, főzve, sütve, ropogósan vagy mondjuk püréként. Jön még hozzá hüvelyes, friss zöldfűszer (ha bonyolultabbra nincs lehetőség, legalább egy evőkanál aprított metélőhagyma vagy petrezselyemzöld) és passzol, elfér még a többi között egy kis marék (pirított) olajos mag. 

Semmi sem kényszer, sok-sok zöldséget enni viszont kifejezetten ajánlott. Hasonlóan pedig az sem árt, ha csökkentjük a húsbevitelt, és ha többet nem is, de heti 1 húsmentes napot beiktatunk. Mi végletek helyett erre buzdítunk! 

 

Ez is érdekelhet: 

A pizza, ha vegán – kipróbáltuk a GreenGorilla pizzáját

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem is gondoltuk volna: a vegán életmód 100 éve is divat volt itthon

Nem is gondoltuk volna: a vegán életmód 100 éve is divat volt itthon

A 125 éves pesti vegán hagyományokat ünnepli a GreenGorilla pizzéria

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!