Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: GreenGorilla

A pizza, ha vegán – kipróbáltuk a GreenGorilla pizzáját

2021. December 8.

Idén nyáron nyílt meg a GreenGorilla vegán pizzéria Budapest szívében, a Dohány utcában, Bíró Attila alapító vezetésével. A városban egyébként nem ez az egyetlen vegán étterem, de a kifejezetten csak vegán alapanyagokat felhasználó pizzázó különösen ritka. Kipróbáltuk hát, hogy mit tud egy vegán pizza, közben pedig Attila mesélt egy kicsit az étteremről és a mögötte rejlő szellemiségről. Miközben beszélgettünk, Giuseppe, az olasz pizzaszakács 8 perc alatt sütött egy isteni jalapeñós pizzát.

Attila és felesége hosszú évek óta vegán, ezt az életmódot követi, amiben csak lehet. Nemcsak az ételeknél figyelnek arra, hogy vegánok legyenek, hanem többek között a kozmetikumoknál is. Náluk ez nem divathóbort, következetesen ebben a szemléletben élnek és tevékenykednek. Lelkes és tevékeny állatvédők, Attila a Füzesabonyi Állatvédő Alapítványnál is volt önkéntes, manapság pedig a pizzériában került kihelyezésre az alapítvány adománydoboza. Támogató napokat szoktak tartani, amikor az üzletben vásárolt pizzák árából 500 forintot erre a célra ajánlanak fel. Mindemellett tudatosan figyelnek a környezetvédelemre is. Hasonló gondolkodású Nóri, akivel Attila egy vegán cukrász tanfolyamon ismerkedett meg. A vegán étterem lehetősége már egy ideje beférkőzte magát az alapító gondolataiba, a pizza mellett végül a piaci rés lehetősége miatt tették le a voksukat Nórival. No meg a pizzát mindenki szereti!

Fotó: GreenGorilla

Az étterem maga egy családias, néhány fő befogadóképességgel bíró hely, az utcáról betérő vásárlók 8 perc alatt jutnak hozzá a forró pizzájukhoz. A pizzakemence mellett Giuseppe szorgoskodik, segítője Nóri, aki közben a vendégekkel és a házhozszállítással foglalkozik. Igen, a GreenGorilla pizzája nem csak helyben fogyasztható, a frissen készült pizzát több ételfutár céggel is otthonunkba kérhetjük.

Kapcsolódik: Készíts otthon vegán tiramisut! 

Engem személy szerint 3 fő kérdés foglalkoztatott: miért GreenGorilla? Valóban olasz lesz-e ez a pizza? És milyen a vegán sajt? Mindhárom kérdésemre megkaptam a választ.

A gorilla az a főemlős, amely teljes egészében növényi táplálkozást folytat, mégis erős, robusztus, ezzel több sztereotípiát megdönt. A green szót pedig nem is kell magyarázni, hiszen a környezetvédelem is kiemelkedően fontos az étterem számára. Erre a kérdésemre kielégítő választ kaptam.

De milyen a pizza? Leteszteltem, igazi olasz vékony tésztás. Az alja a pizzakemence kövén gyönyörűen sült, enyhén roppanós. A tészta belseje hólyagos, ahogy azt kell. A GreenGorillában a tészta készítéséhez kizárólag olasz pizzalisztet, sörélesztőt, szárított kovászt, extra szűz olívaolajat, valamint sót használnak. Legalább 24 órát pihentetik felhasználás előtt. A kinyújtott tésztára kerülnek a saját recept alapján kreált szószok, a paradicsomos és a bolognai, valamint a „nemtejfölös” alapok és persze a vegán feltétek is.

És a sajt, milyen lesz a sajt? Hiszen a pizzánál a sajt kulcskérdés. Attila, úgy vélem megtalálta az egyik legjobb forrást ehhez az alapanyaghoz: Hárskúti Attila kisüzemi körülmények között készült, a vegán közösségben évek óta népszerű növényi sajtja olvadozik a pizzarétegek tetején. És tényleg olvadozik. Nem kemény, nem ízetlen. Végre!

Fotó: GreenGorilla

Érdemes tehát ellátogatni a GreenGorillába és nem csak azoknak, akik vegánok, hanem a klasszikus pizzaélményt keresőknek is, ha szeretnének egy jót enni.

A GreenGorilla kínálata a Dohány utcai üzleten kívül több ételfutár weboldalán is elérhető.

GreenGorilla a Facebookon

Témába vág: 

Nem is gondoltuk volna: a vegán életmód 100 éve is divat volt itthon

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha valaki, akkor Joaquin Phoenix és neje meggyőzően érvel a vegánság mellett

Ha valaki, akkor Joaquin Phoenix és neje meggyőzően érvel a vegánság mellett

Rooney Mara és Oscar-díjas férje régóta vesznek részt állatvédő akciókban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!