Változatos, egészséges és vitamindús – ilyen az ideális őszi étrend
Az ősz a raktározás ideje, ebben az időszakban érdemes felkészíteni szervezetünket a hidegre, illetve bővíteni a vitamintartalékainkat. Az alábbiakban Wossala Rozina séf, a sárvári Spirit Hotel gasztrokalandok sorozatának egyik háziasszonya ad néhány őszi étkezési tanácsot. Tippjeiből kiderül, hogy az ősz alapanyagok terén gazdagabb, mint gondolnánk, ráadásul ezek az élelmiszerek valódi egészségbombák.
Nassolnál? Csak egészségesen!
Amikor egy esős napon bekuckózol a kanapéra, hajlamos vagy édességet vagy csipszet majszolni? Próbálj ezek helyett inkább egészséges alternatívát találni: a szőlő, az alma és a dió vitathatatlanul az őszi idény sztárjai. A szőlőnek rendkívül magas az antioxidáns tartalma, és olyan ásványi anyagok találhatók benne, mint a kálium vagy a szelén. Az almának nagy a C-, A- és B-vitamin tartalma. Sok benne a folsav, a kalcium, a magnézium és a kálium. A benne lévő pektin és gyümölcssav pedig jó hatással van az emésztésre és a májra, illetve kiváló méregtelenítő is. Wossala Rozina egyik kedvence ősszel a dió, amelyik A- és E-vitaminban gazdag, emellett többféle B-vitamin és telítetlen zsírsavak is találhatóak benne, amelyeknek kedvező hatásuk van a szívre és az agyműködésre.
Unod már a megszokott kajákat? Újíts őszi zöldségekkel!
Ez az évszak különösen alkalmas arra, hogy új alapanyagokat és felhasználási módokat próbálj ki. Vegyél például gyökérzöldségeket, hiszen ezek nagyszerűek a krumpli és más bejáratott köretek kiváltására. A cékla méregtelenítő és zsírégető hatású, valamint antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal van tele, sok vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható, bár legtöbben csak savanyúságként ismerik. Jóízű adaléka lehet salátáknak, de akár csipszként is ehetjük. A zellernek sem kell szégyenkeznie: sok kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Krémlevesként vagy sütőben sütve is nagyon finom. A csicsóka szintén jól teljesít, ha vitaminokról, ásványi anyagokról van szó: káliumban, foszforban, cinkben, C- és B-vitaminban, illetve béta-karotinban is gazdag. Remek krumplipüré-alternatíva és krémleves-alapanyag lehet.
Azt hitted, ősszel a vitaminok pihenni mennek? Sok csak most lendül formába!
Számos olyan természetes vitaminforrás akad, amely az évnek ebben a szakában érik be. Ilyen például a kökény, amely jótékony hatással van a veseműködésre, és sokak szerint a vérnyomást is pozitívan befolyásolja. Ízletes mártást készíthetsz belőle, jól illik vadhúsok és csirke mellé. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, védi a májat, ráadásul sokszor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Lekvárfőzésre is alkalmas, csakúgy, mint a naspolya, amely vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is tartalmaz. Sőt, még csonterősítő hatásáról is ismert!
Ugye nem csupán egyféle gombát ismersz? Nézd, mennyi közül választhatsz!
Ősszel van főszezonja a gombaszedésnek, ilyenkor megtelnek a piacok a kis kalaposokkal, amelyek értékes fehérjét, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaznak. A különféle gombáknak eltérő gyógyhatásuk van: a laska egyes források szerint rákmegelőző, a siitake gomba fogyasztását pedig keringési problémákkal küzdők számára javasolják. A pecsétgomba erősíti az immunrendszert, a gyapjas tintagomba pedig a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentő hatásáról ismert. Mártások és levesek finom alapanyagai, továbbá tésztaételek kiváló adalékai lehetnek. Borda Attila, a Spirit Hotel séfje a gombapesztóra esküszik, amely kitűnő reggeli lehet friss, ropogós pirítósra kenve. Arra ügyelj, hogy mindig megbízható helyről, csakis bevizsgált gombát vegyél!
Rozina csodás fogásait élőben is megkóstolhatod a Spirit Hotel november 23-án rendezett gasztroestjén.