Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon mi volt Jane Austen kedvenc étele?

2021. július 20.

Jane Austent, a Büszkeség és balítélet – és számos más híres mű – szerzőjét jelentős 18-19. századi brit író- és költőnőként tartották számon. Talán kevesebben tudják, de Jane (és kora) táplálkozási szokásairól is maradt bőven feljegyzés: kiváló képet kaphatunk erről Martha Lloydnak, egy közeli barátnőjének köszönhetően. 

Martha és Jane éveken át együtt éltek, Martha pedig 1798-1830 között szorgalmasan vezette saját „háztartási könyvét”, amibe szinte mindent feljegyzett. Azt is, hogy mi volt Jane legkedvesebb étele, és hogyan kell azt elkészíteni. Ez nem volt más, mint a britek számára alapvető harapnivalónak számító sajtos toast. Elkészítése roppant egyszerű: lereszeljük a sajtot, összekeverjük egy elhabart tojással, egy kávéskanálnyi mustárral és egy kevés vajjal, majd megpirítjuk. Kedvenc itala a toast mellé a mézsör volt.

Az ilyen egyszerű ételek mellett a kor francia konyhájáról is jó képet kaphatunk a könyv elolvasása után, hiszen Jane – a könyveiben szereplő karakterekhez hasonlóan – a francia konyha fogásait is kedvelte. Így került bele több ilyen recept a könyvbe.

Nem minden étel felel meg viszont a mai kor ízlésnek. Állítólag Austen imádta az úgynevezett fehér levest is. Ez gyakorlatilag a húsból kisülő zsír keményre főtt tojással, mandulával és tejszínnel. Kissé bizarrnak hangzik, ugye? 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.