Vadrizs, barna rizs, quinoa – melyik a legjobb választás?
2019. November 29.Szögezzük le: mindhárom gabona, illetve álgabona egészségtudatos választás, csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Ráadásul valamennyi gluténmentes, ezért azok is bátran beépíthetik az étrendjükbe, akik gluténmentes életmódot folytatnak. De vajon melyik a legjobb választás?
Vadrizs és barna rizs
Ha közel azonos kalóriabevitel mellett körülbelül kétszer annyi fehérjét szeretnénk a szervezetünkbe juttatni, akkor a vadrizs a jobb választás. Ráadásul a 9 létfontosságú aminosavat is tartalmazza, ezek pedig elengedhetetlenek az anyagcserénk szabályozásához, az izomzatunk megerősítéséhez, valamint az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Sőt, jegyezzük meg, hogy még a hangulatunkra is jótékony hatással vannak.
Mindkét rizsfajta nagyszerű forrása a rostoknak, az antioxidánsoknak és olyan tápanyagoknak, mint a mangán, a magnézium és a foszfor. A barna rizsben több a B-vitamin, így jó választás húsmentes étrend esetén. Bátran váltogassuk a két rizst a menünkben! Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén a vadrizs és a barna rizs egyaránt pozitívan befolyásolhatja a vércukorszintet.
Vadrizs és quinoa
A vadrizshez hasonlóan a quinoa is tartalmazza a 9 létfontosságú aminosavat. Tele van fehérjével, rostokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint a vas és a cink. Okkal tartják szuperélelmiszernek, az egyik legfelkapottabb álgabona. Tápanyagtartalmuk közel azonos, mindkettő fogyasztása egyforma mértékben javasolt.
Barna rizs és quinoa
Bár mindkettő egészséges választás, az összehasonlítás győztese mégis a quinoa lesz, hála az előbb felsorolt pozitív hatásoknak. Természetesen a barna rizs sem elhanyagolható, ha a gyorsabban felszívódó fehér rizzsel állítjuk párhuzamba.
Forrás: RD