Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: Prága Kávéház

Újranyitott Budapest ikonikus cseh kávéháza, a Prága, ami sörpince is egyben

Vízi hullát is árulnak a Kálvin térnél, de mi lehet az? Cikkünkből kiderül!
2022. September 1.


Ki ne kedvelné a kiváló prágai söröket épp úgy, mint a cseh konyha remekeit? A felújított, újragondolt Prága Kávéház azonban azokat is várja, akik elrugaszkodnának a cseh vonaltól. Így mindenki találhat a menüben kedvére valót, a saját érlelésű hermelintől a gombás melegszendvicsig. De mit keres a menün egy vízi hulla?

Több mint 20 éve nyitott meg a Prága Kávéház, ami azóta is szerves része Budapest életénekA 2001-ben alapított, akkor még Prága Kávéház és Teázó Budapest történelmi belvárosának kapujában átmenetet képzett a század eleji kávéházak pezsgő hangulata és a modern értékteremtő társasági fórumok őszinte nyitottsága között. Berendezésében és belső kialakításában is letisztultság jellemezte, a különlegességét nem elsősorban külsőségeiben, mint inkább sajátosan felszabadult atmoszférájában hordozta.

Forrás: Prága Kávéház



A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. Azóta többször tulajdonost cserélt és profilt váltott, a pandémia után pedig teljes körű renováláson esett át.

„Mindent felújítottunk, újrafestettünk, lelakkoztunk és lecseréltünk. Természetesen amit lehetett, visszaállítottunk eredeti állapotába, és sok pici változtatással belevittük saját elképzeléseinket is. Bő fél év után megújulva nyitottunk meg, megerősítve a hely karakterét” – mondta el Ébner Szabolcs, a Prága Kávéház új tulajdonosa.

A teaház ma a Tátra Tea széles választékát kínálja, amiből rögtön tízfélét is találunk az itallapon – nem csoda, hogy külön oldalt szenteltek a hegymagas alkoholtartalmú szlovák likőrnek. Ha inkább azt innánk, mint a francia költők, kérhetünk 70 százalékos abszintot is – persze, az ihletet adó hallucinogének ma már nem tartoznak a „zöld tündér” receptjébe, hiszen a fehérürömből származó tujontartalmat drasztikusan lecsökkentették.

Emellett persze a Becherovka és a minőségi cseh sörök is felbukkannak a kínálatban: a klasszikus világos mellett nyáron a meggyes búza, télen pedig a barna sörök csapolt és üveges változatban egyaránt.

A kapor sem kötelező

Szabolcs elmondta, ez nem az a „vonalzóval kimért” hely. Szeretik a laza, spontán hozzáállást. A kínálat így nemzetközinek mondható, miközben természetesen a cseh vonalat is komolyan veszik: maguk érlelik például a konyhában a hermelint.

Az olajban érlelt camembert sajtot csatos üvegekbe teszik, majd a hűtőben áll legalább két hétig, hogy elnyerje a megfelelő ízvilágot. Nem mindegy az sem, milyen fűszert és melyik fajta hagymát használják hozzá.

Tipp: Ezek a legmenőbb cseh kocsmakaják

„Rengeteg recept kering az interneten, minimális módosításokkal az olajat vagy a fűszereket tekintve. Mi igyekeztünk a számunkra leginkább a prágai ízvilágot visszaadót belőni, ez akár ismerős is lehet a vendégeknek egy cseh sörtúráról” – teszi hozzá.

Forrás: Prága Kávéház

A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik: állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű – vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott – kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az „utopenec” szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez, illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.

„Természetesen készítünk klasszikus juhtúrós sztrapacskát is. Autentikus alapanyagokkal próbálunk dolgozni, de a szalonna például magyar. A melegszendvicset a vendégek kérhetik sima vagy kapros gombakrémmel is, hiszen a kapros gombakrémleves a csehek egyik kedvence, ez nálunk a – magyar igényekhez igazodva – melegszendvics formájában jelenik meg. Tudjuk ugyanakkor, hogy ezek megosztó ételek, de bátran ajánljuk mindenkinek, aki érez vállalkozó kedvet ahhoz, hogy kipróbálja e cseh remekeket” – zárja a tulajdonos.

Ezt már olvastad?

 

Sült kolbászok szalonnás-savanyú káposztás burgonyával

 
 
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!