Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Cseh kocsmakaják – nem mindig csak ropi meg chips

"Csehország gyönyörű, és a cseh sörözők hangulata egyedülálló"
2016. november 20.

Az engem személyesen ismerők évtizedek óta tudják: igazán nem sok időt kell eltölteni a környezetemben ahhoz, hogy a Csehországba utazás előnyeivel traktáljam őket. Érveim jellemzően két fontos szempontra épülnek: Csehország gyönyörű, és a cseh sörözők hangulata egyedülálló.

A látnivalók felsorolásába bele sem kezdek,  akit érdekel, azt javaslom, nézzen körül a neten, kezdetnek a Prága, Karlovy Var, Český Krumlov, Brno, Jičín, Mikulov keresőszavak mentén, ha eddig nem tette volna meg.

A sok, tényleg csodálatos látnivaló felkeresése után (és közben), jól esik egy hangulatos, mogorva pincérekkel és abrosztalan, hosszú asztalokkal felszerelt sörözőben feldolgozni az addigi élményeket. A mogorvaság okára még nem jöttem rá, de már többször elméláztam azon, hogy arrafelé a pincérvizsgán visszazavarják a delikvenst a rajtvonalhoz, ha túlságosan kedves arccal közelít a vendégek felé. És külön tantárgy lehet, hogyan kell rádörrennie a népre, ha az egyébként közel sem intarziás asztalokon a söralátét használatát mellőzné. Mindezek ellenére boldogan repes a szívünk, amikor a megrendelt korsók nagyot koppannak az asztalon.

Ha megéheznénk, minden sörözőben kaphatunk valami harapnivalót, ami egyrészt gasztroélményként szolgál, másrészt elodázza a kiváló, de meglehetősen erős sörök bódító hatását. A nálunk szokásos chips, ropi, földimogyorón túlmutató kínálatban szerepel néhány állandó fogás:

cseh kocsmakaja 2

Utopenec

A bizarr elnevezésű (utopenec = vízbe fúlt) étel jelen sorok írójának egyik személyes kedvence, de változz már ki megrökönyödést az asztaltársaság néhány tagjából. Ecetes, hagymás lében, pepperonival vagy cseresznyepaprikával érlelt špekáček kolbászokról van szó, melyet a hazai képzelet valahol a krinolin-debreceni-lecsókolbász háromszögben helyezhet el, ha legközelebb akar jutni a valósághoz. Ha ilyet rendelünk, általában a pulton álló nagy, ötliteres befőttesüvegből pecázzák ki az adagot, melyhez rozsos kenyeret adnak körítésül. (Szintem minden hideg fogáshoz azt adnak.)

Nakladny hermelín

Ehhez a fogáshoz nem az egykor bundájáért vadászott menyétféle szolgál alapanyagul, hanem egy camembert jellegű sajt, mely a külsejét borító fehér nemespenész bevonat miatt kapta ezt az elnevezést. A sajtot hagymával és fűszerekkel pácolják olajban az utopenechez hasonló üvegekben, és a szintén a pultról mérik.

Pivny syr

Azaz sörsajt, ami egy puha, meglehetősen karakteres illatú, vöröspenészes sajtféle. Amikor a rendelt sörsajtot villával összetörjük, hozzákeverve a mellé tálalt hagymát, szardellát, mustárt és borsot, a tökéletes végeredmény érdekében a korsónkból sem szabad sajnálni néhány kortynyi sört. Az így kapott krémet aztán kenyérszeletekre kenve fogyasztják. (Első randevún azért megfontolandó választás.)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hajrá, körte!

Hajrá, körte!

A körtének számtalan jó tulajdonságát ismerjük, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy egész évben beszerezhető gyümölcs. Ugyan miért ebből eszünk a legkevesebbet?
Kolbász sülve-főve

Kolbász sülve-főve

Most, mikor már egymást érik a kolbászos fesztiválok, otthon is illik lassan ráhangolódni a témára. Jól jön a hűvesebb időben egy kis tartalék. 4 olyan őszi receptet gyűjtöttünk össze, amiben a kolbász kapta a főszerepet.
Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gluténérzékenység, tejérzékenység, cukorbetegség – tízből két embert biztosan érint valamelyik táplálkozási zavar. A hazai éttermek lassan ébrednek ugyan, és sokszor találkozunk hiányosságokkal, de van már néhány hely, ahol rájuk is odafigyelnek. Körbe is néztünk, hol és mit kóstoljunk akár mert máshogy nem ehetünk, akár kíváncsiságból. Körbenéztünk és kóstoltunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!