Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad? Létezik egy sós mangóféle, amiről csak ritkán hallani

2022. October 5.

Édes ízével, lédús húsával és figyelemfelkeltő színével annak ellenére is kedvelt gyümölcs lett mostanra a mangó, hogy nálunk még mindig egzotikusnak számít. Ma már minden nagyobb üzlet gyümölcsszekciójában megtaláljuk, de csak kevesen tudják, mennyire egészséges. Egyetlen mangó biztosítja például a napi C-vitamin szükségletünk 67%-át, tápanyagai pedig erősítik az immunrendszerünket. És ez még nem minden, ugyanis a világ több részén is szent gyümölcsnek tartják, a buddhista szerzetesek például előszeretettel meditálnak a mangófák árnyékában.

 

Tipp: 4 ok, hogy miért érdemes több mangót fogyasztani

 

A gyümölcs maga Délkelet-Ázsiában őshonos, és Indiában terem a világ összes mangójának fele. Érdekesség, hogy csak abban a hatalmas országban a mangó 1500 fajtája ismert. Ennek a nagy sokféleségnek is köszönhető, hogy számtalan fajtája teljesen ismeretlen felénk. Itthon mindenhol az édes típus kapható, de van egy különleges fajta is, a bambangan, amelyikről Ázsián kívül csak nagyon kevesen hallottak.

Ez a gyümölcs Borneó szigetén őshonos és nagyon ritka. A malájok asam emban vagy bua embawang néven ismerik, Borneón bua mawang a neve. Héja vastag és barna, illata a hírhedt duriánra emlékeztet. Nagyjából tekegolyó méretűre növekszik, és 2-3 kiló egy gyümölcs súlya. Amiért igazán különleges, az az íze. Egy elég szemléletes összehasonlítás szerint olyan az íze, mint egy francia hagymalevesnek tojással, plusz savanykás is. Mivel egyáltalán nem édes, nem lesz meglepő, hogy a felhasználásában is eltér a hagyományos mangótól. Leginkább salátákban és chutneykban találkozhatunk vele, de savanyítják is.

 

Forrás: mashed

 

Kapcsolódik:

Hogyan pucoljuk meg a mangót?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miből van a szőlőzsír, ha nem ebből a gyümölcsből?

Miből van a szőlőzsír, ha nem ebből a gyümölcsből?

A nélkülözhetetlen ajakír mennyi mindenre jó még!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!