Trappista sajtok versenye - 26 féle közül választották ki a legjobbat
A Nébih szigorú előírások szerint megvizsgálta a Magyarországon kapható trappista sajtokat és eredményt hirdetett.
“A kínálat alapján 26 különböző terméket vizsgáltunk. A mintázott tételek közül 18 tételt magyar, 8 tételt más uniós tagállami tejfeldolgozó üzem állított elő. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket ellenőriztünk. A vizsgált tételek között 1 laktózmentes termék is szerepelt.” – olvasható a szupermenta.hu oldalon.
“Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőriztük a termékeket. Laboratóriumban vizsgáltuk valamennyi trappista sajt mikrobiológiai jellemzőit, zsírtartalmát, szárazanyag tartalmát, esetleges növényi zsírtartalmát. Ezen kívül elvégeztük 10 minta nitrát-, 7 minta nátrium-klorid-tartalmát, 5 minta laktóz-, vizsgálatát is.”
De milyen egyáltalán egy jó minőségű trappista sajt?
“A metszéslapon, vágási felületen megtalálható néhány erjedési lyuk. A termék színe egyenletes, halványsárga, illata jellegzetesen aromás, idegen és mellékszagtól mentes. Az ízében jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, telt és idegen, mellékíztől mentes jegyeket lehet felfedezni. A félkemény sajtokra jellemző rugalmas, szájban elomló állomány várható a jó trappistától.”
Kiderült, hogy a zsíros sajtokat jobban kedvelték a kóstolók, mint a félzsíros illetve zsírszegény fajtákat.
“A pontozók értékelése alapján a legfinomabb a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt lett. A dobogó második fokán a lengyel előállítású, Food & Drinks Hungary Kft által forgalmazott trappista végzett, míg a harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.”
Kép és szöveg forrás: szupermenta.hu