Tojásból lesz a csoda – igen, a tojás egészséges!
2020. March 17.Tudtátok, hogy a tojást egyre gyakrabban sorolják a szuperélelmiszerek közé? Bár évtizedeken keresztül rossz volt a marketingje, mára szerencsére kiderült, hogy mértékkel fogyasztható, sőt nemcsak fogyasztható, hanem kifejezetten egészséges is. Gazdag fehérjében, proteinben, jó zsírokban, valamint 11-féle vitamint és ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz. Mutatjuk részletesen, miért is kerüljön rendszeresen tojás a tányérra.
1.Gazdag tápanyagokban
Egyetlen tojás fedezi a napi D-vitamin szükségletünk 40%-át, a folsav 25%-át, a riboflavin 12%-át és a szelén 20%-át, de van benne még A-, E- és B-vitamin, illetve vas, jód, valamint foszfor is.
2.Jófajta fehérjét tartalmaz
Fehérje nélkül nincs élet. Egy tojásban 6,3 g fehérje található, amely tartalmazza a 9 létfontosságú aminosavat, ráadásul pont abban az arányban, amely optimális szervezetünk fejlődéséhez és működéséhez.
3.Jó koleszterin
A tojásfogyasztás növeli szervezetünkben a jó koleszterin szintjét, amely segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Fontos megkülönböztetni a rossz koleszterintől, amely ezzel szemben olyan élelmiszerekben található meg, amelyeknek magas a telítettzsír-tartalma, illetve gazdagok transzzsírokban.
4.Jó zsírok
Az Omega-3-nak szintén kiváló forrása: ez egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely fontos szerepet játszik abban, hogy sejtfalaink egészségesek maradjanak. Tehát ha zsíros halak (például lazac vagy tonhal) helyett tojást fogyasztunk, ugyanolyan jót teszünk magunkkal.
5.Segít a fogyásban
Mivel gazdag tápanyagokban és fehérjékben, az egyik legszuperebb választás fogyókúra esetén. Nemcsak tápláló, hanem fokozza a jóllakottság érzetét is. Részt vesz továbbá a vércukorszint szabályozásában.
6.Kolinban gazdag
Lehet, hogy sokaknak ismeretlen a fent nevezett tápanyag, mégis elengedhetetlen az egészséghez, segít megőrizni a sejthártya épségét. Terhesség alatt kifejezetten fontos, hiszen a magzati fejlődést is elősegíti.
7.Védi a szemünk világát
Szemünknek is jót tesz, egyes kutatások szerint segíthet az időskori látásromlás visszaszorításában. Sok luteint tartalmaz, ez az antioxidáns csökkentheti egyes szembetegségek kialakulásának kockázatát, ilyen többek között a szürkehályog és a makula degeneráció. Óvhatja a szemet a retina sérüléseitől is.
8.Idősebb korban kifejezetten hasznos
A csökkent étvágy ellenére szükséges a megfelelő tápanyagbevitel. Erre különösen alkalmas a tojás. Ráadásul D-vitamint is tartalmaz, amelyre a sötét hónapokban kifejezetten nagy szüksége van az idősebbeknek.
Forrás: Australian eggs