Több fűszert, kevesebb sót!
A nyár végső pillantásaival még egy utolsó augusztusi, nagyon egészségtudatos napra hívom fel a figyelmet: a több fűszer, kevesebb só napra. Emlékeztek a mesére a királyról, a legkisebb lányáról, és a sóról? A király azt kérte, hogy mindegyik lánya mondja meg neki, hogy mennyire szereti, és a legkisebb azt mondta, pont annyira szereti, mint amennyire az emberek a sót. Persze a király megharagudott, és elküldte, de a mese vége az, hogy rájött ő maga is, milyen fontos a só, mert anélkül minden rosszabb.
És valóban így van, a só nagyon fontos: minden étel – még az édességek – ízét is kiemeli. DE! A sok só árthat is, emeli a vérnyomást és vízelvonó hatású, tehát érdemes figyelni a sóbevitelre. Épp csak annyit használjunk belőle, ami nem túlzó, és az étel javára válik, nem a mi hátrányunkra.
Ennek a legjobb, és legegyszerűbb módja az, ha sokkal több fűszert használunk: a jellegzetes ázsiai ételekhez pl. olyan fűszerkeverékeket használnak – gondoljunk csak a currykre –, amelyekben egyáltalán nincs só. Természetesen sózzák az ételt, de az egész felfogás a fűszerek köré épül, amelyek nem feltétlenül csípősek.
De nem is mennék földrajzilag ennyire messzire: amíg ilyen jó idő van, grillezni is lehet, ez pedig még egy réteg ízt ad az amúgy is jól ízesíthető húsokhoz és zöldségekhez. Ha csak abban gondolkozunk, hogy az épp most termő zöldfűszereket használjunk, egy egész kevés sót, és borsot, akkor máris kész az ízletes grill étel. Egy olyan salátával, amin csak olívaolaj és balzsamecet van – ehhez még só sem kell, mert az ecet olyan ízes – kész az egészséges étel, amiben a lehető legkevesebb só van.
A recept nem is recept, inkább egy útmutató:
1-2 evőkanál olívaolajba keverj 15-20 dkg-os húsonként 2 evőkanál (igen, jó sok) apróra vágott zöldfűszert, egy kevés reszelt citromhéjat (kb. 1 teáskanálnyit), ¼ teáskanál őrölt borsot, és tényleg csak egy csipet sót. Aki csípősen szereti, csilipelyhet, vagy valamilyen csípős szószt is adhat ehhez a keverékhez. Ezt aztán masszírozd be a húsba, majd dobd a grillre és süsd készre. Ha nyársat készítesz, akkor a zöldfűszereket akár a nyársra is húzhatod.