Tészta! Tészta! Tészta! Még szép, hogy ünnepnapot kap!
Spaghetti, penne, farfalle, rigatoni, canelloni, tagliatelle. Majdnem mindegy, a lényeg, hogy tészta. Az egyik legjobb és legfinomabb dolog a világon.
Még szép, hogy megünnepeljük a világ egyik kedvenc kajáját.
A tészta világnapja azonban nem újdonság, 1995 óta lehet hivatalosan is ünnepelni.
A tészta olasz eredetét megcáfolandó még mindig hallani bizonyos mítoszokat, amelyek szerint Ázsiából származik, nem pedig Olaszországból.
Azonban a római székhelyű Nemzetközi Tészta Szervezet vitatja ezt: ” Egyes kutatók úgy vélik, hogy a XIII. században Marco Polo vitte a tésztát Itáliába amikor hazatért egyik utazásából 1271-ben. Véleményünk szerint azonban a tészta eredete sokkal régebbre, az ókori etruszk civilizáció idejére nyúlik vissza, amikor is lehetővé vált a többféle gabona- és takarmány őrlése, amelyet aztán vízzel elkeverve és megfőzve ízletes és tápláló élelmiszer született.”
Ma kb. 600 féle tésztát különböztetünk meg.
Íme a mi 5 kedvenc tésztás receptünk: