Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme az eredeti - és legtutibb - Carbonara recept

és az olasz konyha magyarul - Horvát Sárával
2016. szeptember 19.

Az olasz konyha etalon. Vagyis az lenne, ha hagynánk, de ez nem csak ránk, magyarokra vonatkozik, hanem szinte bármilyen más országra is. A pizzát tudjuk, hogyan becstelenítik meg egyes helyek, mindenféle fura, kenyérállagú, vagy még rosszabb tésztákkal szerte a világon. De pl. az Egyesült Államok egyik jellegzetes “olasz” étele a spagetti húsgombóccal még véletlenül sem igazi olasz étel! A paradicsomszószos tésztát primi, vagyis első fogásként, a polpettit, a húsgolyót pedig második fogásként tálalnák az olaszok. A kettő együtt nem jellemző.

A magyarok ennél talán kicsit nagyobbat vétettek a milánói makaróni fogással, ami ráadásul ezen a néven először Escoffier szakácskönyvében tűnt fel, tehát alapjáraton nem olasz, de mi, fifikás nép, még ezen is csavartunk egyet. Eredetileg egy Madeira borral gazdagított, nagyon sajtos, vajas, minimális paradicsompürével készült, sonkás-gombás tésztaköretről van szó, kevés szerecsendióval fűszerezve. Itt a Kárpát-medencében aztán lett belőle egy ketchupra hajazó szósz, sonka, és gomba, makarónival.

Ennél még a carbonara is jobban járt, és ezért legalább a világ népe együttesen felelős. Valahogy elterjedt, hogy tejszín, és sokszor zöldborsó is kell bele! Ha viszont elolvasod az eredeti receptet, jól látszik, hogy szó sincs erről, ez egy nagyon egyszerű étel, a Cacio e pepe, vagyis sajtos és borsos tészta krémesebb, gazdagabb változata, de alapjában véve ezek az alapanyagai:

jó sonka, vagy szalonna, pecorino sajt, tojás, és sok bors. Gyorsan kell dolgozni, és odafigyelve, de ha mindent jól csinálsz, isteni élményben lesz részed.

Nem győzöm elégszer mondani: a jó alapanyag kulcsfontosságú. Eredetileg guanciale, vagyis pofaszalonna kell hozzá, de elmegy a pancetta, vagy a bacon is. A pecorino is nagyon fontos, ez a juhsajtból készült keménysajt fantasztikusan intenzív ízű, és a parmezánnal együtt jól kiegészítik egymást. Ha nincs, akkor a parmezán helyettesítheti. És a befejező lépés, a friss tört bors elengedhetetlen. Egész más, ha őrölt borsot adsz hozzá egy zacskóból, mintha törött borssal szóród meg!

Hozzávalók:

  • 1 csomag spagetti
  • 4 nagy, minél frisebb tojás
  • 25 dkg guanciale, pancetta vagy bacon felkockázva
  • összesen 8 dkg reszelt sajt, lehet fele-fele pecorino és parmezán
  • frissen őrölt, vagy tört bors
  • só, ha szükséges

 

Elkészítés:

A tésztát főzd ki lobogó forró, sós vízben. Mialatt fő, pirítsd meg a kockázott szalonnát, hogy kiadja a zsírját, és ha kész zárd el a lángot. A tojásokat alaposan keverd el a reszelt sajtokkal. A tészát szűrd le, a vízből kb fél pohárnyit tegyél félre, és ennek a felét add a szalonnához a tésztával együtt, majd újra tedd a tűzhelyre. Forgasd át, majd amikor már csak nagyon minimális víz van a serpenyőben vedd le a tűzről, és öntsd nyakon a tojásos sajtos lével. Kevergesd, hogy inkább szószos legyen, és nehogy rántottás tésztát kapj, ha túl sűrű, higítsd még a főzőlével. Azonnal tálald, előtte szórd meg jó sok borssal, és esetleg petrezselyemmel, jót tesz egy kis vibráló, zöld íz. Sóznod valószínűleg nem kell, ha mégis, akkor még inkább tálalás előtt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárgás spagetti carbonara ropogós kolbászchipsszel

Spárgás spagetti carbonara ropogós kolbászchipsszel

Csak néhány apróság, és máris különleges lesz a spagetti. Szezonhoz igazítva, klasszikus kolbászos megoldással.
Pacal carbonara

Pacal carbonara

Pacal carbonara? Nincs elírva. A spagettit kicseréltük pacalra. Pacalrajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott!
Spagetti carbonara - Spagetti szénégető módra

Spagetti carbonara - Spagetti szénégető módra

A leggyorsabb vacsora, ha szinte semmi sincs otthon. Nem kell hozzá más, csak a tészta, tojás szalonna és egy kis parmezán.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.