Tervezzünk tudatosan! Tippek a kiegyensúlyozott mindennapokért
2019. June 25.Bár legtöbbünk már-már automatikusan kapcsolja össze a rohanó hétköznapokat a stressz fogalmával, jó hír, hogy e kettő nem jár feltétlenül kéz a kézben. Múlt héten a Coca-Cola Magyarország sajtóreggelijén jártunk, a rendezvényen a vállalat által felkért két szakértő – Almási Kitti pszichológus és Szűcs Zsuzsanna dietetikus – segített választ találni arra, hogy miként őrizhetjük meg testi-lelki egészségünket és kiegyensúlyozottságunkat a stresszel terhelt mindennapokban.
Kulcsfontosságú a rendszeres étkezés és folyadékpótlás
Az állandó rohanás és az időhiány miatt gyakran vagyunk stresszesek, kihagyunk, elfelejtünk egy-egy étkezést, vagy egész nap egy kortyot sem iszunk. Pedig a napi rutin kialakítása és a rendszeresség nagyon fontos lenne az egészséges életmód szempontjából. „A civilizációs betegségek hetven-nyolcvan százaléka hozható összefüggésbe az egészségtelen étrenddel. Ezért az egészség megőrzésének egyik alappillére a helyes táplálkozás” – mondta el Szűcs Zsuzsanna dietetikus. A tudatos tervezés azonban nem csak a fizikai, hanem a lelki épségünk szempontjából is fontos. „Ne csak akkor akarjunk egészségesen élni, amikor már nem vagyunk azok. Fordítsunk figyelmet a prevencióra a tűzoltás helyett” – mutatott rá Almási Kitti pszichológus.
Nézzük, mit tehetünk a minőségi életért!
1. Tervezzünk előre!
Éhesen megyünk vásárolni, persze lista és elképzelések nélkül. Sejthető, hogy számos felesleges, ráadásul nem is biztos, hogy egészséges élelmiszer fog landolni a kosarunkban, amelyekre valójában semmi szükségünk. Az egészséges táplálkozás már az étkezés előtt megkezdődik a tudatos menütervezéssel, bevásárlással, így elkerülhetjük az impulzusvásárlást. „A manapság nagyon népszerű meal prep – amelynek lényege, hogy az egész család számára akár a teljes menü összekészíthető néhány napra előre a heti programok ismeretében – segít az időgazdálkodásban és a kalóriabevitel menedzselésében is” – javasolta Szűcs Zsuzsanna. Sokat könnyíthetünk a mindennapjainkon, ha az egész hetünket látjuk magunk előtt papírra vetve, ehhez akár egy heti tervezőt is vásárolhatunk.
Sokat segít a menü felépítésében, ha tisztában vagyunk szervezetünk szükségleteivel. Mielőtt nekilátunk a tervezésnek, érdemes áttanulmányozni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlását. Az Okostányér a legfrissebb kutatásokat alapul véve mutatja meg, hogy az egyes élelmiszertípusoknak milyen arányban kell a tányérunkra kerülniük.
Tipp: Ha reggelente nincs is alkalmunk összedobni a teljes napi menüt, pár könnyen beszerezhető, menet közben is elfogyasztható snackital jó szolgálatot tehet. Ilyen alternatíva lehet a 100% valódi gyümölcspüréből, cukor hozzáadása nélkül készült smoothie (például a Cappy Smoothie változatok), vagy egy vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gyümölcs- vagy zöldséglé (például a Cappy+ italok). Ezek mind finom és egyben tápláló megoldások, velünk lehetnek bárhol, bármikor.
2. Tűzzünk ki reális célokat magunk elé!
Két hét alatt 10 kilogramm fogyás – ez minden, csak nem reális (és egészségtudatos) célkitűzés. Ha eleve stresszes az életünk, ne tetézzük a bajt azzal, hogy teljesíthetetlen elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, ami további feszültséget szül bennünk. Őszintén gondoljuk át – írjuk is le magunknak –, hogy mi az, amit reálisan be tudunk tartani ahhoz, hogy egészségesebben éljünk.
Ne akarjuk a lehetetlent, nem kell mindent elsőre és tökéletesen megcsinálni! Például változtassunk apró lépésenként az étrendünkön, így könnyebb lesz hozzászoknunk. Ha szívesen színesítjük a folyadékfogyasztásunkat üdítőkkel, ügyeljünk arra, hogy ezt mértékletesen tegyük, válasszunk belőle kis kiszerelést, és kóstoljuk meg kedvenceink alacsony cukortartalmú vagy cukormentes verzióit is. Emellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra is – ezek nem radikális lépések, mégis nagyban hozzájárulnak a jó közérzetünkhöz.
3. Fogalmazzuk meg az elvárásainkat
„Gondolkozzunk el azon is, szeretjük-e az adottságainkat, alapvetően vigyázunk-e magunkra? Ha nem, miért nem? Mi kellene ahhoz, hogy elégedettek legyünk? Az elvárásaink pontos megfogalmazásával máris egy lépéssel közelebb jutunk célunkhoz” – tanácsolta Almási Kitti.
4. Mindig nézzük meg a címkét!
„Ahhoz, hogy a megfogalmazott céljainkat meg tudjuk valósítani, számos segítség áll rendelkezésünkre, használjuk is ki őket! Ti például megnézitek a termékösszetevőket és más információkat, mielőtt a kosárba teszitek a kiválasztott élelmiszert? Az élelmiszerek címkéje rengeteg információt tartalmaz: például a tápanyagtartalmat és az egységnyi kalóriatartalmat – csak tudnunk kell értelmezni. Ebben segít például az Okoscimke.hu oldal” – javasolta Szűcs Zsuzsanna.
Tipp: A címkét azért is fontos alaposan megnézni, hogy lássuk, nem tartalmaz-e a termék olyan összetevőt, amelyre érzékenyek vagyunk. Például laktóz-intolerancia esetén a tej helyett növényi alapú ital (például az AdeZ kókusz- vagy mandulaital kalciummal és vitaminokkal) felhasználása a reggeli tál müzlinkhez jó megoldás lehet.
5. Tanuljuk meg kezelni a kudarcokat is
Tanuljuk meg elfogadni azt is, hogy lesznek napok, amikor minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk tartani a terveinket. Hasznos technika, ha ilyenkor az önostorozás helyett az eddig elért eredményeinkre koncentrálunk, és nem a veszteségre – mondta Almási Kitti.
Képek forrása: Coca-Cola Magyarország