Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg műanyag lenne? Ezek a leggyakoribb tévhitek a margarinokról

2020. May 16.

Hidrogénezéssel készül a margarin és tele van transzzsírsavakkal? Esetleg műanyag, így egyáltalán nincs tápértéke? Bár Magyarországon közkedvelt élelmiszernek számítanak a margarinok, számos városi legenda és tévhit övezi ezeket a termékeket. Most összeszedtük azt az öt tényt, amelyről talán még a legnagyobb margarinfogyasztók sem tudtak.

1.Felejtsük el a hidrogénezést!

Még mindig sok helyen tartja magát az a tévhit, hogy a margarin részben hidrogénezett, azaz keményített növényi olajokból készül. Régen ez valóban így volt, a margarinok kenhetőségét azonban már hosszú ideje nem ezek, hanem a szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok, pl. kókuszzsír biztosítják.

2.A margarin nincs tele transzzsírsavval

A margarin ellen felhozott másik tipikus érv, hogy – mivel hidrogénezett olajból készül – tele van az egészségre ártalmas transzzsírsavakkal. Sokan nem tudják, de Magyarországon több mint fél évtizede bevezették azt a szigorú transzzsírsav-rendeletet, amelynek értelmében itthon kizárólag rendkívül alacsony, 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti élelmiszerek árusíthatók. Emellett az sem közismert, hogy a transzzsírsavakat a normál étkezésből gyakorlatilag nem lehet teljesen kiiktatni. Ugyanis a hétköznapi sütés-főzés közben is keletkezhet, és még a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálható.

3.Tényleg nem műanyag

Bár gyakran hallani, hogy a margarin műélelmiszer, valójában a legfőbb alkotóelemei a teljesen hétköznapi növényi olajok – jellemzően repce-, lenmag- és napraforgóolaj – és az ivóvíz. A növényi olajok értékes összetevői az előállítás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti. A vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek szendvicskrém-alapanyagként házi margarint. Ehhez az egyszerűen beszerezhető alapanyagokon (növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz, valamint az olajok és a víz keveredését elősegítő némi tejszín) túl csupán egy fagylaltgépre vagy egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra van szükség. Ebben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze.

4.A margarin egészséges összetevőkkel rendelkezik

A növényi olajok nagy előnye az állati eredetű zsiradékokkal szemben, hogy telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek megőrizni a szív és az érrendszer egészségét. Ráadásul a jó minőségű margarinokat alkotó repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza a szervezetünk számára hasznos E-vitamint és omega-3 zsírsavakat. A napraforgóolaj pedig szintén kimagasló E-vitamin-, valamint omega-6 zsírsav tartalma miatt számít kedvező összetevőnek.

5.Környezetkímélő alternatíva

Mivel a margarin alapvetően növényi alapú élelmiszer, kiválóan beilleszthető a flexitáriánus, vegetáriánus és – egyes termékváltozatok esetében – akár a vegán étrendbe is. Ráadásul előállításának környezeti lábnyoma kisebb, mint az állati eredetű alternatíváké. Ha például a tehéntejből készült vajjal hasonlítjuk össze, a növényi olajokból előállított margarinok karbonlábnyoma 70 százalékkal kisebb. Az alapanyagok termesztéséhez szükséges földterület mindössze egyharmada a vaj előállítása során (állattartás, takarmánytermesztés) igénybe vett területnek. Csupán feleakkora vízfelhasználással jár, tehát környezetvédelmi szempontból is kedvező választást jelent.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!