Tényleg egészséges a napraforgómag?
2020. September 8.A szotyolázás nem is annyira elítélendő szokás. Na jó, a szemetelést semmi esetre sem támogathatjuk, de a szotyi – vagyis a napraforgómag – rendkívül egészséges. Ezek az apró magok tele vannak fontos tápanyagokkal, segítik az immunrendszerünk működését, óvják a szívünket. Sőt! A mogyoróallergiások többsége is nyugodtan fogyaszthatja (allergia esetén egyeztessünk orvosunkkal!).
Védi a szem egészségét
A napraforgómag gazdag E-vitaminban, mely antioxidánsként fontos szerepet játszik szemeink egészségének megőrzésében, és segít megakadályozni a korral járó szembetegségek kialakulását. Próbáljuk ki a házi vagy bio napraforgómagvajat egy szelet teljes kiőrlésű toastkenyéren friss almával, banánnal vagy pár szem bogyós gyümölccsel körítve.
Jó az izomzatnak
Az izomzatunk fejlődéséhez elengedhetetlen a bőséges mennyiségű fehérje, és ennek nagyszerű forrása a napraforgómag, hiszen kb. 20%-ban fehérjéből áll. Keverjük smoothie-ba görög joghurttal együtt, ha igazi fehérjebombát szeretnénk készíteni.
Barátja a szívnek
A napraforgómag nemcsak nagyon finom, hanem többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdag. Ezek a jó zsírok pedig rendkívül szívbarátok, mivel segítenek csökkenteni a rossz koleszterin szintjét vérünkben, mérsékelve ezzel a szívroham veszélyét.
Támogatja az immunrendszert
Az erős, jól működő immunrendszer elengedhetetlen az általánosan jó egészségi állapothoz. A napraforgómag magas E-vitamin tartalma révén hatékony immunerősítő. Egy kevés cinket és szelént is tartalmaz, amelyek szintén javítják az immunrendszerünket. A magokat tehetjük salátákba vagy szórhatjuk pirított zöldségekre, és kész is a gyors, ropogós, fehérjékben gazdag ebéd.
Segít a fogyásban
A bőséges fehérje- és rostbevitel fontos akkor is, ha fogyni szeretnénk, és akkor is, ha meg szeretnénk tartani az ideális súlyunkat. A napraforgómag szerencsére bőséggel tartalmaz mindkettőből. A sok rost és fehérje miatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, jobb lesz az emésztésünk, illetve egyenletes szinten tudjuk tartani a vércukrunkat is.
Forrás: Good Housekeeping