Télen se feledkezzünk meg a megfelelő hidratáltságról
A rendszeres folyadékbevitel alapszabály, ha frissek, energikusak és egészségesek szeretnénk maradni. Számos praktika létezik, hogy ne menjen ki a fejünkből az ivás fontossága: pohár és palack víz az íróasztalra, emlékeztető felirat a konyhában, de az extrán feledékenyek még emlékeztető applikációt is letölthetnek a telefonjukra.
Szervezetünk 55-60%-ban vízből áll, ezért nem véletlen, hogy sok folyadékra van szükségünk. De mit igyunk? A logikus válasz a kérdésre a víz lenne, és ezzel nem is vitatkozunk. Viszont meglepő módon vannak olyan folyadékok, amelyek gyorsabban kifejtik hatásukat, illetve tovább is maradunk hidratáltak tőlük. Ha a folyadékpótlásról van szó, a tejben található természetes cukor, annak fehérje- és zsírtartalmával kombinálva segít a szervezetnek megtartani a folyadékot. A tej lehetővé teszi azt is, hogy lassabban hagyja el a szervezetünket a folyadék, tehát ritkább mosdólátogatásra számíthatunk. És ráadásul sót is tartalmaz, amely szintén arra ösztönzi a szervezetünket, hogy folyadékot tartson vissza. Mindez különösen igaz a fölözött tej fogyasztására.
Miért hidratál jobban a tej, mint a a víz? A fent magyarázott szivacsszerű hatásban rejlik az ital hatékonysága. A só ráadásul csak egyike annak a négy elektrolitnak, amely megtalálható benne. A másik három – a kálium, a kalcium és a magnézium – szintén hozzájárul a megfelelő hidratációhoz.
A tej hatékonyságának alapja az alacsony cukortartalom. A sok cukrot tartalmazó italok – mint a különböző üdítőitalok és a gyümölcslevek – már annyira sok cukrot tartalmaznak, hogy elfogyasztásuk hatására a szervezetünk inkább folyadékot veszít. Tehát az üdítőitalok ilyen szempontból (is) rosszak. A vízzel sosem tévedhetünk nagyot, de ha igazán hatékonyan szeretnénk hidratálni magunkat, akkor válasszuk a tejet.
Forrás: mashed