Tavaszi fáradtság? Ezek az ételek segíthetnek új erőre kapni
2020. March 9.Hosszabbodnak a nappalok, enyhül az idő, újra halljuk a madárcsicsergést. Magától értetődő lenne, hogy mi is frissen és üdén kezdjük az új évszakot, ám a valóság legtöbbször az, hogy ilyentájt „alig vonszoljuk” magunkat. Nem csoda: a hosszú tél – és az esetleges betegségek – megviseli az embert, legyengülünk, a vitaminraktáraink kiürülnek, illetve a tartós sötétség a hangulatunknak sem tesz jót. Március közepe felé járva épp itt az ideje feltölteni sok-sok vitaminnal és egyéb létfontosságú tápanyaggal a szervezetünket!
Lassan megérkeznek az első friss gyümölcsök és zöldségek a piacra. Nem csak azért érdemes várni az eperre, mert nagyon-nagyon finom, hanem azért is, mert rengeteg C-vitamint tartalmaz. Sőt! Még az édességigényünket is kielégíti, így nem fogjuk egészségtelen finomított cukorral tömni magunkat a (még) hűvös estéken. Kellene még egy kis C-vitamin tuning? Ne feledkezzünk a savanyú káposztáról, amely valóságos vitaminbomba! Hasonlókat mondhatunk el az épp megjelent medvehagymáról és – bár sokan nem tudják – a hónapos retekről is.
A sütőtökszezonnak vége, de édesburgonya még jócskán kapható. Amellett, hogy ez a zöldség szintén gazdag C-vitaminban, sok béta-karotin is van benne, erre pedig így tavasz táján nagy szükségünk lehet. Ugyanezért érdemes sok-sok sárgarépát fogyasztani. Ajánljuk a citromos répasalátát, hiszen ehhez az üde körethez hőkezelni sem kell a zöldséget.
Fontos, hogy ebben az időszakban még jobban odafigyeljünk a magnézium bevitelére. Együnk naponta egy-egy kis marék olajos magot, mondjuk diót, illetve építsük be az étrendünkbe a hüvelyeseket, például a sárga- és csicseriborsót, a lencsét és a szójababot.
A D-vitamin hiányára is gyanakodhatunk, ha krónikus fáradtságot tapasztalunk. Válasszunk zsírosabb halféléket – például lazacot –, tejtermékeket, illetve mértékkel, de rendszeresen együnk tojást.
Végül ejtsünk szót a „bélügyekről” is: télen sokunk többet eszik, ráadásul az elfogyasztott ételek nehezebbek, laktatóbbak, azaz jobban megterhelik az emésztőrendszerünket. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy lestrapáltnak érezzük magunkat, épp ezért nem árt, ha tehermentesítjük a szervezetünket, és rendbe hozzuk a bélflóránkat. Együnk sok-sok joghurtot a jó emésztésért!