Tárolástól a felhasználásig: minden, amit a tormáról tudni akartál
A torma eredetileg Európa keleti és déli vidékeiről származik. Manapság főként a német, az osztrák és a francia konyha használja, de egyre népszerűbb az amerikaiak körében is. A jellegzetes csípős íz gyökerének reszelése során szabadul fel. Rengeteg kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.
Nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is hasznosíthatjuk. Eredetileg gyógyításra használták, akár mindennap fogyaszthatjuk. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, valamint a vérkeringésre is jótékony hatással van. Később vált csak a marhasültek, a füstölt és főtt sonkák kísérőjévé, valamint a húsvét egyik jellegzetes kellékévé. Használhatjuk továbbá kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításához is.
Fiatal levele is fogyasztható, salátába aprítva igazán ízletes. A reszelt torma nem csak önmagában ínyencség, használhatjuk mártások, sőt majonéz ízesítésére is.
Ha eddig csak készen kapható, bolti termékeket vásároltunk, készüljünk fel rá, hogy a frissen reszelt gyökérnek sokkal intenzívebb aromája van, akár csípősebb is lehet a már megszokottnál! Csakúgy, mint a gyömbér esetében, részesítsük előnyben az egész gyökereket; azok, amelyekből már vágtak le egy darabot, hamarabb kiszáradnak, így veszítenek ízükből.
Közönséges zöldségpucolóval hámozhatjuk, elég csak a legfelső, papírvékony réteget lefejtenünk róla. Pucolás után hamar bebarnul, ezért érdemes egy pár csepp citromlevet hozzáadni. Ecetettel meglocsolva igazán pikáns ízhatást érhetünk el.
Hogyan tároljuk?
Ha nem használjuk fel egyszerre az egész gyökeret, a maradékot tekerjük fóliába, és tegyük a hűtőnk zöldségtároló rekeszébe! Így akár két héten keresztül is friss marad. Ha kellően szorosan, teljesen légmentesen tekerjük be, a fagyasztóba is betehetjük. Bónusz, hogy a fagyasztás során végbemenő kémiai reakcióknak köszönhetően hibernálódnak a könnyezésért és orrfacsarásért felelős vegyületek, így ha újra elővesszük, és még fagyott állapotában dolgozzuk fel, nem kell bajlódjunk eme kellemetlen tünetekkel. Amint újra eléri a szobahőmérsékletet, a jellegzetes illataroma ismét visszanyeri eredeti állapotát.
Mihez használjuk?
A klasszikus marhaételeken túl a torma gazdag ízvilága igencsak jól áll a lazacnak, a krémleveseknek (például a krumpli-, a brokkoli- vagy a borsólevesnek), sőt, tejföllel vagy joghurttal elkeverve ízletes mártogatóst készíthetünk. Meglepő, de almával és/vagy répával vegyítve igen ízletes köretet kapunk. Hogy a lehető legteljesebb ízélményt kapjuk, mindig a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez!