Száraz kenyérből ruhát? Hihetetlennek hangzik, pedig lehetséges!
2019. September 1.Rendszeresen megvásároljuk a boltban, készítünk belőle szendvicset, felfújtat, panírozó morzsát és még sok egyéb finomságot. Felsorolni is hosszú lenne, hogy mi mindenre jó a kenyér: tízórainak, uzsonnának, ripsz-ropsz éhségűzőnek, tunkolni…sőt még ruha is lehet belőle. Ez utóbbi elsőre több mint furcsa állítás, pedig igaz. Éljen a pazarlásmentesség, lássuk a részleteket!
A svédországi Borås városának egyeteméről származik az elképzelés, alapja a környezettudatosság és a pazarlás csökkentése iránti igény, azaz bolygónk védelme érdekében folyik a kutatás. Évről évre rengeteg hulladék keletkezik a szupermarketekben az eladatlan, megszáradt kenyérből – innen jött az ötlet: mi lenne, ha újrahasznosítanák a száraz péksüteményeket, és ruhákat készítenének belőlük?
A folyamat meglehetősen bonyolult. Nem jó minden kenyér erre a célra, kizárólag az egészben sült és árusított fajták megfelelőek, a csomagolt, szeleteltek viszont nem alkalmasak rá, azaz ezzel a módszerrel csak a megmaradt készlet egy része dolgozható fel. Először az összes száraz kenyeret összekeverik, az eljárás szempontjából mindegy, hogy épp fehér vagy barna kenyérről van szó. A kenyér azon tulajdonságát használják ki, hogy nagyszerű táptalaja a szálas szerkezetű gombaféléknek. Tehát gomba nő a kenyéren, de az igazán összetett szakasz csak most kezdődik. A kutatók elválasztják a gomba szálas sejtfalait a fehérjéitől. Utóbbi sem vész kárba, a fehérjéből állati takarmány lesz. A szálas sejtfalakból pedig textíliát készítenek.
A kutatók szerint nem szövött ruhaipari anyagokat lehet majd a jövőben előállítani ezzel a módszerrel, ilyen például a nemez. És ha a ruhadarab eléri életciklusa végét, akkor egyszerűen lebomlik, akár a fák lehullott lombja ősszel.
Forrás: Atlas Obscura