Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A Szerencse Tarsoly lett az év kenyere

2019. August 19.

Idén is meghirdette augusztus 20-i termékversenyét a Magyar Pékszövetség. A kétkörös szakmai zsűri döntése alapján a fehér kenyér kategória nyertese, egyben a 2019-es év Szent István napi kenyere a „Szerencse Tarsoly” lett. A Pedró Pékség fejlesztése búza durumliszttel készül, különleges formájú, ropogós kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban is emeli meg a vércukorszintet, így beépíthető a cukorbeteg diétába. Emellett pedig kiemelkedően magas a fehérjetartalma, ezért fogyasztása sportolóknak szintén ajánlott.

A Magyar Pékszövetség – a hagyományokhoz híven – idén is egy igazi kovászos, újbúza lisztjéből készült kenyeret ajánl az ünneplő magyarok asztalára. A kenyér magyar pékségben, pékmester keze által készül, rendkívül nagy hozzáadott értékkel. A kenyér természetesen Magyar Pékség Védjegy címkével is el lesz látva, támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A védjegy biztosítékot nyújt a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető.

A versenyről

A Magyar Pékszövetség idei, immáron VIII. kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett 3 kategóriában. Legfontosabb eleme az államalapítás évfordulójára készülő ünnepi Szent István napi kenyér. A Rozskenyér és az Innovatív kenyér kategóriák nyertes termékei pedig azoknak nyújtanak alternatívát, akik nem fogyasztanak búzakenyeret. Mindhárom nyertes kenyeret az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni.

Idén ráadásul pénzdíjas verseny került kiírásra, és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak). A nyertes receptúrák szabadon hozzáférhetők minden sütőipari gyártó számára, a termékek pedig augusztus 20-a után az ország számos pontján kaphatók lesznek.

Szerencse Tarsoly – az év kenyere

A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő kenyér hozzáadott préselt élesztőt nem tartalmaz, így az élesztőre kis mértékben érzékenyek is fogyaszthatják. Magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss és puha, kiváló szendvicsalapanyag. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz. A durumbúza az emésztést elősegítő rostokban, A-, B- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban egyaránt gazdag.

A Pedró Pékségről

2002. november 11-én nyitotta meg kapuját a Pedró Pékség, nevét az alapító Vajda Péterről, azaz Pedróról kapta. Ő volt az, aki már 23 évesen nagyot mert álmodni azzal, hogy két alkalmazottal és családi összefogással pékséget nyitott Sokorópátkán. Ma már két üzemmel, kilenc saját bolttal és több mint százhúsz munkatárssal szolgálják ki vásárlóik igényeit.

Kezdetektől elkötelezett hívei a minőségi péktermékeknek. Nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra: egy-egy új pékáru megalkotása több hónapos munka eredménye. Ennek érdekében rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi konferenciákon, versenyeken, hogy újabb ötleteket, technikákat sajátítsanak el. A pékség régi recepteket alkalmaz, nem feledve a békeidőket, sőt fontos számukra a régmúlt értékeinek visszahozása. Minden terméknek megvan az elkészítési ideje, nem szabad sürgetni, annál finomabb egy kenyérféle, minél lassabban készül el. Pékjeik szaktudása segíti a vállalkozást a kiváló minőség elérésében, helyi alapanyagokat, élelmiszereket használnak, a lekvárok, házi tej, házi túró, vaj, dió és egyéb anyagok mind őstermelőktől származnak.

A szöveg és a kép forrása: Pékszövetség

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!