Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Száműzzük a szagokat! Ezek a legjobb természetes légfrissítők

2019. April 16.

Főzünk, takarítunk és még számtalan olyan tevékenységet végzünk otthonunkban, amelyek túl intenzív, esetleg kellemetlen szagokkal járnak. Ezek egyrészt lehetnek savasak – mint a cigarettafüst – és lúgosak, ilyen többek között a hal illata. Ha gyors megoldást szeretnénk, mindkettőt semlegesíti a sütőpor, a citrom pedig a lúgos szagok ellen kiváló.

Minden esetben kezdjünk a legegyszerűbbel, egy kiadós szellőztetéssel, ám ha ez nem elegendő, ideje bevetni valami még hatékonyabbat. Bármilyen makacs is a nemkívánatos illat vagy szag, felejtsük el a boltban kapható, sokszor káros vegyi anyagokat tartalmazó légfrissítőket, és válasszuk inkább a természetes módszereket.

 

Eukaliptusz

Az ókori görögöknél és rómaiaknál az eukaliptuszból készült koszorúk a győzelem és az erő szimbólumainak számítottak. Illatosítónak sem utolsó, a legjobban a fürdőben fog működni, ahol a sok gőz könnyen felszabadítja a növény illóolajait. Egyszerűen elkészíthető egy ág eukaliptuszból és egy kis drótból, ami szépen összefogja. Rozmaring- vagy babérágakat is használhatunk. Mi imádjuk ezeket az illatokat, ráadásul a kis koszorú a fürdőszobánk éke is lehet, annyira mutatós.

 

Narancs

Nem csupán a karácsonyi szezonban vethetjük be a narancsot! Ideális fiókok vagy szekrények illatosítására, már a középkori királyok és nemesek is előszeretettel használták. A narancs héjába szurkáljunk szegfűszeget, és már hagyhatjuk is illatozni.

 

Rózsavíz

Csak vízre és pár szál szélesebb fejű rózsára lesz szükségünk. A virágok fejét tegyük vízbe, kb. 5-6 virágfejre lesz szükségünk egy liter vízhez. Öntsük a vizet például egy befőttes üvegbe, tegyük bele a virágokat, és zárjuk le légmentesen. Hagyjuk állni, 2-3 nap alatt kész is lesz az illatosítónk. Ezután kitehetjük egy szép tálba, és kedvünk szerint díszíthetjük – például rózsaszirmokkal.

 

Friss virágok

Egy csokor tulipán nem csupán szép, hanem a levegőt is megtisztítja például a formaldehidtől, amelynek erős szagát új bútorok esetén elég sokáig lehet érezni.

 

Citrom

Ha olyasmit főzünk, amely erősen savas szagot bocsájt ki – ilyen például a hal, a brokkoli, a kelbimbó vagy a káposzta –, semlegesítsük citrommal! Senyvesszünk meg 6 karika citromot egy maréknyi szegfűszeggel, és máris lőttek a szagoknak.

 

Ecet

Egy kis tálka ecet remekül eltünteti a cigarettafüst illatát. Ezen felül az állott szagokat is száműzi a régi szekrényekből.

 

Zeolit

A zeolit alumínium-szilikát ásvány, barkácsáruházak kertészeti osztályán szerezhetjük be. Szagtalan és teljesen ártalmatlan vulkáni kőzet, egy kis zacskóba helyezve eltünteti a dohányfüst, az ételek és a háziállatok okozta szagokat.

 

Forrás: marthastewart.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Természetes energianövelők

Természetes energianövelők

Mi a közös az étcsokoládéban, a vízben és a céklában? Az, hogy ezek mind növelik a szervezetünk energiaszintjét.
Tojásfestés természetes színezékkel

Tojásfestés természetes színezékkel

Házi készítésű színezők konyhai alapanyagokból

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!