Számít-e a kaliforniai paprika színe?
2021. June 12.Piros, sárga vagy zöld? Melyik legyen? Legtöbben általában az alapján öntünk, hogy melyik szín mutatna legjobban a tervezett ételben, pedig nem csak ennyi a különbség! De akkor tulajdonképpen micsoda? Ugyanarról a növényről szedik mindhármat? Más-e az ízük, esetleg egészségesebb-e valamelyik?
A fő különbség a színek között az érettségi fok. Ahogy a kaliforniai paprika elkezd beérni, először zöld lesz, Ilyenkor már ehető, és ez az a zöld kaliforniai paprika, amit megvásárolhatunk a boltokban. Ahogy jobban beérik, előbb besárgul, majd végül piros színe lesz. Az ízük alapvetően hasonló marad, de azért édesebb kicsit a sárga és piros a zöldnél.
Tehát ha lehetőségünk van választani, akkor édeskésebb összhatású ételhez pirosat vegyük, de egy salátába például jobban passzolhat a zöld. Persze keverhetjük is a színeket, így nemcsak mutatósabb lesz a kész étel, hanem az íze is komplexebbé válik egy kicsivel. Egyébként nem csupán ezekben a színekben létezik kaliforniai paprika, van ugyanis sötétlila és fehér verzió is.
Az összes fajta színtől függetlenül bőven tartalmaz C-vitamint, de az érettebbekben mérhetően több van, egy pirosban akár kétszer annyit is találhatunk, mint egy zöldben. Az A-vitamin esetén még nagyobb, akár tízszeres is lehet a különbség.
Forrás: mashed