Spárgás kalandok az Európai Friss Csapattal
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönző uniós programja – második szakaszával, Európai Friss Csapat néven – újabb három évig folytatódik hazánkban. Ez alkalomból Frutti és Veggi, a program kabalafigurái a tavaszi – kora nyári szezon egyre inkább kedvelt zöldsége, a spárga nyomába eredtek.
Éder Tamás: a 14-18 éves korosztály bevonásával a középiskolás korosztályt is szeretnénk elérni
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a sajtóeseményt megnyitó köszöntőjében elmondta, hogy az újabb hároméves periódus a célcsoport bővítésével nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy óvodás kortól egészen 18 éves korig el lehessen érni edukatív üzenetekkel a gyermekeket és a fiatalokat. A szülők, nagyszülők szerepe továbbra is alapvető a családok zöldség- és gyümölcsfogyasztásával kapcsolatban, ezért a program számukra hasznos információkat, gyakorlati tippeket ad a zöldségek, gyümölcsök gyors és könnyű elkészítéséhez.
– A program célja változatlan: népszerűsíteni a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, és ezáltal erősíteni a minőségi hazai agrártermékek piacát is – hangsúlyozta az alelnök.
Majd kitért arra, hogy az arculati elemek megújulása, a névváltoztatás mellett – az új célcsoport hatékony elérése érdekében – még intenzívebb lett az idei évtől a program online kommunikációja, sőt hamarosan már a TikTok-on is megjelenik az Európai Friss Csapat. Frutti és Veggi emellett ismét bejárja az országot, hiszen hat állomásos roadshow-ra indul, és ismét kitelepül országszerte a legnagyobb áruházláncok boltjaiba is.
Gulyás János: spárgát termelni nem egyszerű feladat, de rendkívül nemes szakmai kihívás
Magyarország Európában igazi spárgatermesztő nagyhatalomnak számít a fehér és a zöld spárga tekintetében. Gulyás János, a Bács-Zöldért alapítója a spárgaültetvényén szervezett túra keretében a spárga termesztésének titkait mutatta be. Elmondta, hogy a spárgatermesztés nemcsak vizet, tápanyagot, de a türelem mellett kitartást is igényel. A spárga magoncok a laza, homokos, vagy a kötöttebb talajt szeretik (típustól függően), és szakszerű gondozást követően akár már a második évben is termőre fordulhatnak. Kitért arra is, mennyire fontos a spárga szakszerű szedése, ami a mai napig kézzel történik: a „sípokat” körülbelül 22-24 centiméteres nagyságukban, a talajszint alatt két centiméter mélyen kell kivágni. A friss spárgát azonnal csomagolják és nagyon rövid időn belül az üzletekbe szállítják.
– Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a spárgafogyasztás Magyarországon még nagyobb arányban elterjedjen, magas tápanyagértéke és az egészségre gyakorolt pozitív élettani hatásai miatt. A spárga a fiatal generációk jövőbeni egészséges élelmiszer fogyasztásának egyik fontos alapanyaga lehet – zárta beszédét Gulyás János.
Havas Dóra gasztro-szakember és Fülöp Lili dietetikus két különleges spárgás fogást készített
Az Európai Friss Csapat idei gasztro-házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) és a program dietetikusa, Fülöp Lili két gyors, könnyen elkészíthető és egészséges spárgás fogást készített. Az egyik egy igazi friss szezonális zöldségsaláta: spárga-zöldborsó saláta hatperces tojással, míg a másik fogás egy különlegesség, serpenyős spárga sonkával és kecskesajttal, pirítóson tálalva. A receptek nagy előnye, hogy otthon a gyerekeket is bátran bevonhatjuk a sütés-főzés folyamatába, de egy kiskamasz akár egymaga is elkészítheti ezeket az egészséges finomságokat.
– Nagyon fontos, hogy a gyermekeket megismertessük a zöldségekkel és gyümölcsökkel, hiszen így nemcsak megkóstolják őket, hanem az elkészítésükkel is bátrabban próbálkoznak majd. Édesanyaként pontosan tudom, nem mindig könnyű feladat zöldséget és gyümölcsöt csempészni a gyerekek étkezéseibe, de érdemes minél több fajtával és minél több módon elkészítve próbálkozni. A tálalással szintén érdemes játszani, hiszen a kisebbek számára a színes, „mosolygós” étel mindig csábítóbb. A szülők számára ez lehet, hogy kevésbé jó hír, de a legtöbbet a jó példamutatással hathatunk a gyerekekre – fogalmazott Havas Dóra.
A spárgával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó spárgás fogás már a vásárlásnál kezdődik. Érdemes roppanós, halványsárgás vagy zöldes színű spárgát választanunk, amelynek szára sima, és enyhe nyomásra sárgás, üde illatú levet ereszt; mert így biztosak lehetünk a frissességében. A zöld spárgával egyébként könnyebb a dolgunk – emlékeztetett a gasztro-szakember –, mert azt nem kell pucolni, míg a fehéret minden esetben.
Az Európai Friss Csapat dietetikusa, Fülöp Lili szerint az ételek közös elkészítése és a családi példamutatás alapvető a gyermekek táplálkozási szokásainak alakulásával kapcsolatban, hiszen, ha a gyerekek részesei a zöldséges, gyümölcsös fogások elkészítésének, és közös családi program azok elfogyasztása is, sokkal inkább válik ez természetessé számukra.
– A spárgával mindenképpen érdemes próbálkozni a gyerekeknél, hiszen tele van rostokkal, vitaminokkal, folsavtartalma rendkívül magas, kalória pedig alig van benne. Nem véletlen, hogy régen a spárgát gyógynövényként tartották számon – emelte ki a spárga szuper tulajdonságait a szakember.
Hozzátette, ha a gyermek nagyon tiltakozna, meg lehet próbálni elrejteni a spárgát az ételben, akár krémlevesbe, akár sajtba vagy leveles tésztába csomagolva, de ha együtt eszi az egész család, jó eséllyel ő is kedvet kap hozzá.