Sosem hinnéd, hogy ezek a finomságok ételmérgezést okozhatnak!
2022. May 21.Ezen a listán biztos lesz olyan étel, amiről nem gondolnád, hogy ételmérgezést okozhat. Pedig de.
Bogyós gyümölcsök
Az eper, a málna, az szeder és társai egészségesek és kitűnő antioxidánsok, de egyenetlen felületük, sok repedéssel, ami bizony felfogja a szennyeződéseket (például az állati ürüléket), a növényvédőszer-maradványokat és a káros baktériumokat is. Éppen ezért ezeket a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni.
Nyers tojás
A tojás szuperegészséges, hiszen minden benne van, ami a csirkeembrió fejlődéséhez szükséges, ugyanakkor a nyers tojás a szalmonella-fertőzés melegágya. A szalmonella a a tojáshéj kialakulása közben szaporodik, ezért soha nem szabad félnyers vagy nyers tojást enni, bár számos klasszikus receptben szerepel.
Darált marhahús
Lehet, hogy anyukád készíti a legjobb fasírtot, apád pedig a legjobb hamburgert, de a darált marha- és a csirkehús előkelő helyen áll az ételmérgezést okozó élelmiszerek listáján. Éppen ezért a húst mindig addig süsd, amíg jól át nem sül, és a sütési hőmérséklet soha ne maradjon 70 fok alatt.
Felvágottak és lágy sajtok
A többség szívesen tölti fel a hűtőjét mindenféle szeletelt felvágottal, ezek azonban nem veszélytelenek. A listeria monocytogenes baktérium sajnos gyakran üti fel a fejét ezekben a csemegehusikban, akárcsak a lágy sajtokban, pl. a brie sajtban.
Rizs
Lehet, hogy ez újdonság számodra, de a rizs egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek a nagy valószínűség szerint okoznak ételmérgezést, méghozzá egy baktérium miatt, amely ellenáll a hőnek, és így főzés után is túlél. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor ez a baktérium iszonyú gyorsan elszaporodhat, és nagyon megbetegít. A rizst a főzés után 2 órán belül hűtőszekrénybe kell tenni, és az el nem fogyasztott rizst három nap múlva ki kell dobni.