Sok kicsi sokra megy! Az alábbi apró trükkök segítenek, hogy gyerekjáték legyen a főzés
2021. March 20.Nem lehet mindenki séf vagy mestercukrász, de pár egyszerű trükkel leegyszerűsítheted a konyhai munkafolyamatokat. Ne hatalmas újdonságokra gondolj, hanem egyszerű, hétköznapi apróságokra.
Ha előre beáztatjuk a gabonaféléket, időt spórolunk
Ha a gabonaféléket, például az árpagyöngyöt vagy a lassabban megpuhuló barna rizst előre beáztatjuk, sokkal gyorsabban megleszünk a főzéssel. Érdemes előtte egyszer át is öblíteni, hogy lemossuk a keményítőt.
Tovább friss fűszerek
Ha tehetjük, egész fűszereket (bors, szerecsendió, kömény, koriandermag) vásároljunk, és csak akkor reszeljük vagy őröljük meg, mielőtt felhasználjuk, így jobban megőrzik az aromájukat.
A tökéletes gyúrt tészta titka
Akkor lesz a legjobb a tészta állaga, ha sikerül egyenletesen eloszlatnunk benne a vajat vagy a margarint. Ne bajlódjunk a kockázással, sokkal egyszerűbb lefagyasztani, majd ezután a tömböt egyszerűen belereszelni.
Használjuk az ollót is a konyhában
A késkészletekbe szoktak tenni ollót, de legtöbben maximum a csomagolásokat vágjuk fel vele, pedig sok esetben gyorsabb és egyszerűbb a használata, mint a késé. Jól vághatók ollóval például a zöldfűszerek, snidlinghez egyenesen tökéletes.
Növesszük újra az újhagymát
A megmaradt gyökeret állítsuk egy pohár vízbe, vissza fog nőni.
Fagyasszunk alaplevet
Nyáron, a szép, friss zöldségek dömpingjében gondoljunk már a téli hónapokra is! Készítsünk nagyobb adag zöldség alaplevet, és tegyük el a fagyasztóba.
Konyharuha a keverőtál alá
Sajnos a keverőtálak aljáról azt a bizonyos gumigyűrűt gyakran lespórolják a gyártók, pedig szuperül megakadályozza, hogy csúszkáljon az edény a pulton. Ha nincs gumigyűrű, tegyünk a tál alá konyharuhát, ugyanolyan jól stabilizálja keverés közben.
Tároljuk helyesen a friss, vágott zöldfűszereket
A petrezselyemzöld és más vágott zöldfűszerek sokkal tovább frissek maradnak, ha a száruk végeit levágjuk, majd vízbe tesszük, a levelekre pedig műanyag zacskót húzunk, amit rákötözünk a pohárra. Az is jó megoldás, ha a fűszereket a hűtőbe tesszük úgy, hogy a szárukat nedves konyhai papírtörlőbe csomagoljuk.
Vegyünk egy jó mérleget
A különböző mérőedények, poharak és kanalak hadát tudjuk megspórolni egy pontos konyhai mérleg beszerzésével. A teljesen lapos fajták praktikusabbak a saját tálas verzióknál.
Forrás: Reader’s Digest