Sárgarépa 1x1 – sokkal több, mint leveszöldség!
2020. February 20.Tél vége felé sokan hivatkoznak „zöldséghiányra”. Tény, hogy még sehol sincs a várva várt újkrumpli, a lédús paradicsom vagy a megfizethető árú padlizsán, kis kreativitással azonban február derekán is remek zöldséges ételeket varázsolhatunk az asztalra. Például sárgarépából. 10 egyszerű, de nagyszerű ötlet következik.
1. Zöldségcsipsz
A répát pucoljuk meg, majd zöldséggyaluval vágjuk egészen vékony szeletekre. Forgassuk össze kevés sütéshez való olívaolajjal, sózzuk meg, és tegyük egy rétegben kiterítve sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 190-200 °C-on süssük pár perc alatt ropogósra. Összehasonlíthatatlanul egészségesebb, mint a bolti csipsz.
2. Tészta helyett
Felszaladt télen pár plusz kiló? Épp itt az ideje, hogy leadjuk! Senkit sem biztatunk nyers sárgarépa rágcsálásra – bár uzsonnára az sem rossz –, sőt a kedvenc paradicsomos tésztaszószunkról sem kell lemondanunk. Viszont a száraztésztát ezúttal hanyagoljuk! A megtisztított répát spirálvágóval szeljük fel, majd lobogó, enyhén sós vízben főzzük 1-2 percet. Kész is a „metéltünk”, jöhet rá a szósz!
3. Lekvár
A nyári befőzésekre még várnunk kell pár hónapot, addig is készítsünk sárgarépalekvárt! Édeskés ízének hála, alig kell bele cukor. Ízesítsük például naranccsal, nagyon jó párost alkotnak. A megtisztított, felkarikázott répát főzzük kevés vízzel vagy narancslével puhára, adjunk hozzá narancsdarabokat, mézet vagy cukrot, végül pedig zselésítőt. Töltsük üvegekbe, a reggeli kalácshoz isteni lesz.
4. Pesztó
Ha bio sárgarépát vásároltunk, a zöldjét is mindenképpen használjuk fel! Készíthetünk pesztót, a bazsalikomot egyszerűen váltsuk ki a megmosott, megszárított levelekkel. Az elkészítési mód megegyezik a klasszikus recepttel: pirított olajos magvakkal – fenyőmag, dió, mandula – törjük össze a zöldet, adjunk hozzá sót, reszelt parmezánt és annyi extra szűz olívaolajat, hogy krémes állagot kapjunk. Késes aprítóban a legegyszerűbb elkészíteni.
5. Humusz
A főtt, pürésített csicseriborsót „kiválthatjuk” főtt vagy sült, lepürésített sárgarépával. Persze innentől már nem klasszikus „humusz” a humusz, de attól még nagyon finom! Dolgozzuk össze tahinivel (szezámmagból készült őrlemény), sóval, citromlével, zúzott fokhagymával és kevés extra szűz olívaolajjal.
6. Savanyúságnak is remek
Aki szeret otthon fermentálni, sárgarépából is készíthet savanyúságot. Csak víz, só, tetszőleges fűszerek és pár nap türelem kell hozzá.
7. Reggeli smoothie
Naranccsal, grépfrúttal, gyömbérrel összeturmixolva – majd tetszőleges arányban hígítva – meg is van a reggeli vitaminbomba. Adhatunk hozzá tejet, növényi tejet vagy akár egy banánt is.
8. Ne menjen kárba!
Ha gyümölcscentrifugát használunk, a gépben maradt „pépnek” sem kell a kukában végeznie. Tejszínes szószokhoz, mártásokhoz kiválóan felhasználható, csak pároljuk meg olívaolajon fokhagymával, sóval és borssal, majd tejszín – és ha szükséges, keményítő – hozzáadásával főzzük krémesre.
9. Édes sütik
Répatorta és édes muffin – hogy csak a két legnépszerűbbet említsük. Bizony, a répa naranccsal, citrommal, mazsolával, aszalt áfonyával édes sütikbe is kiváló, éljenek a reformdesszertek!
10. Sütőbe velük!
A zsenge répa isteni egyben sütve! Tisztítsuk meg, tegyük koriandermaggal vagy indiai fűszerkeverékkel, valamint olívaolajjal együtt sütőtálba. Fedjük le alufóliával, és forró sütőben süssük puhára! A sütési idő vége felé vegyük le az alufóliát, és hagyjuk kicsit megpirulni a zöldségeket.
Forrás: Frisch Gekocht