Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció Fotó: Csigó Zita

Sajtos chipseket tesztelt a Nébih, eredményt is hirdettek. Íme a 3 legjobb

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke
2017. September 7.

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke, ami számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel. 

    A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is. 
    Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.
    A közlemény szerint hat chipsnél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.
    A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a chipsek só és transz-zsírsav tartalmánál is mindent rendben találtak – olvasható a Nébih közleményében.

„Ha hinni lehet a különböző kutatásoknak, a magyarok második kedvenc chipse a sajtos ízesítésű. Kóstolni sem nehéz, hiszen ízében nem túl bonyolult, mivel csak a sajtosságára kell koncentrálni. Terméktesztünkön fontos szempont volt, hogy a fűszerezés során engedélyezett anyagokat használnak-e a kívánt íz eléréséhez.

Mindezek alapján, a nagy kereskedelmi üzletláncok kínálatát felmérve 10 különböző márkájú sajtos chipset találtunk. Pontosabban 8 burgonyachipset – amelynek csomagolásán belül valóban burgonya(szirom) található –, valamint 1 burgonyás chipset és 1 burgonyatallér formájú, snack elnevezésű terméket. Utóbbi kettő ugyanis nem burgonyából, hanem burgonya granulátum, illetve szárított burgonya összetevőből áll. A termékek jelölésén mindezt a gyártók is jelzik, így a vásárló könnyedén ellenőrizheti, hogy szeletelt burgonyából készült terméket vagy burgonya alapú chipset szeretne fogyasztani. A 10 vizsgált termékből egyet állítottak elő Magyarországon, a többi 9 chipset külföldön gyártották.” – írja a szupermenta.hu 

A teszt alapján az első három helyezett:

  1. Lay’s sajtos ízű burhonyachips
  2. Pringles sajtos ízesítésű snack
  3. Chio sajtos burgonyachips

 

A tesztről bővebben a szupermenta.hu oldalán minden megtalálható.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!