Receptből főzöl? Erre az 5 dologra mindenképpen figyelj
2021. February 8.Sokszor biztatjuk olvasóinkat: ha megtetszik egy recept, bátran nyúljanak hozzá, és formálják 100%-ban a saját ízlésükre. Persze azért pár dolgot érdemes betartani, hogy ne legyen öngól a konyhai munka vége.
Nem olvassuk végig a receptet
Fontos többször is elolvasni a receptet az elejétől a végéig, és lehetőleg még a hozzávalók beszerzése előtt. Csak így tudjuk átlátni, hogy miként is fog összeállni az étel. Ha például a tésztánkat hűtőben kell pihentetni egy órán át, érdemes előbb nekiállni a sütésnek, vagy ha tudjuk, hogy úgyis pürésíteni fogunk egy zöldséget, nem kell arra törekednünk, hogy gyönyörű példányokat vásároljunk. A tudatos tervezés megkönnyíti a főzést, sütést, épp ezért jó tisztában lenni a recepttel.
Elfelejtjük, hogy minden konyha más és más
Ha egy receptben 10 perc sütési idő szerepel, ne vegyük készpénznek. Simán lehet, hogy a mi sütőnknek kissé több időre lesz szüksége, kalkuláljunk be plusz időt, főleg, ha vendégeket várunk.
Túl sok hozzávalót helyettesítünk mással
A gyakorlottabb szakácsok kedvenc szokása a helyettesítés. A csere jól is elsülhet, de ha a hozzávalók zömét mással váltjuk ki, ne csodálkozzunk, hogy szinte mást főztünk. Nem azt mondjuk, hogy ne kísérletezzünk, de elsőre jobb pont úgy elkészíteni egy ételt, ahogy az a receptben szerepel, és csak utána elkezdeni variálni.
Nem mindegy, hogy főzünk vagy sütünk
Főzés közben legtöbbször könnyebb korrigálni, a sütés viszont ebből a szempontból nehezebb ügy. Amint betettük a tepsit a sütőbe, szinte eldőlt minden, épp ezért első alkalommal nem érdemes a sütemények tésztáját jelentősen megváltoztatni.
Pihentetés, hűlés, hűtés – nem hagyhatjuk ki
Hiába is szeretnénk… Aki próbált már felvágni forró piskótát, pontosan tudja, mire gondolunk. Nem tudjuk megspórolni ezeket az „üresjáratokat”, bárhogy is szeretnénk.
Forrás: delish