Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Raclette-ező társadalmi szerepvállalással: elindult a Jupiter, a világ első food truck-ja, amit fogyatékos emberek üzemeltethetnek

2019. September 16.

Múlt héten mutatkozott be a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola által közösen szervezett sajtótájékoztatón a Jupiter csapata. A két szervezet közös társadalmi vállalkozást hozott létre abból a célból, hogy egy kis segítséggel a fogyatékossággal élő embertársaink is megvalósíthassák álmaikat. Céljuk, hogy olyan embereknek adjanak munkát, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednek, megmutatva értékeiket, képességeiket.

A finom raclette sajtos szendvicseket eddig fesztiválokon kóstolhattuk meg, most azonban a Jupiter lehorgonyzott Budapesten, az Allee Bevásárlóközpontban. A csapat sok embert ki tud szolgálni, hiszen tíz megváltozott munkaképességű lelkes fiatal foglalkozik azzal, hogy kiváló minőségben kerüljenek a finomságok a vendégek kezébe. Ráadásul az ételeket környezetbarát csomagolásban kínálják. 

Essen pár szó a food truck kínálatáról is! Raclette – azaz olvadozó, grillezett sajt a fő csapásirány, a fantasztikus sajtot többféle formában is fogyaszthatjuk. Kérhetjük zöldségrudakkal vagy ciabattában, ez utóbbi verziót pedig serrano sonkával is megspékelhetjük, ha éppen úgy szeretnénk. 

A Jupiter megálmodóinak közös szándéka az érzékenyítés: ízletes ételeket és italokat kínálnak az érdeklődőknek, miközben felhívják a figyelmet a megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésének fontosságára. Környezettudatos működésük során javarészt hazai alapanyagokat használnak fel. Céljuk, hogy stabil munkát adjanak fogyatékos embereknek, fenntarthatóan működjenek, és minél több Jupiter kocsi induljon el az országban, egyre több fogyatékos embernek munkát nyújtva ezáltal.

Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője kiemelte: 2008 óta foglalkozik a KézenFogva Alapítvány azzal, hogy segítse a fogyatékossággal élőket a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésben (Esély a munkára), ezalatt az idő alatt 1500 embert juttattak munkához. „2016-ban egy olyan társadalmi vállalkozás gondolata fogalmazódott meg bennünk, amely speciálisabb, mint a többi. Egyrészt jól működik, mert a piaci igényeket kielégíti, másrészt pedig a társadalmi hatását is el tudja érni, hiszen segítségével érzékenyíthetjük a nem fogyatékos embereket. Egy profitorientált és egy non-profit szervezet találkozásának a gyümölcse a Jupiter” – részletezte Pordán Ákos.

Tausz Péter, a Fruccola ügyvezetője hangsúlyozta, hogy mindannyian beleteszik a saját tapasztalatukat, tudásukat, hogy létrehozzanak valami újat. „Hatalmas élmény, hogy mennyire sokan segítettek a megvalósításban. A leglényegesebb üzenet pedig az, hogy sok kis segítséggel megvalósulhatott, amit két éve megálmodtunk, hiszen több mint százan járultak hozzá adományaikkal a sikeres induláshoz. Így juthattunk el a Sziget Fesztiválra, amely lehetőséget adott számunkra, hogy kipróbálhassuk magunkat.”

Tunyogi Imre, a food truck munkavállalója nagy lelkesedéssel beszélt tevékenységéről. „A kezdetektől a Jupiternél dolgozom, oszlopos tagja vagyok. Szeretem ezt a munkahelyet, a szívemen viselem, és a legjobb csapattal dolgozhatok együtt.”

Berzevici Rita, az Allee Bevásárlóközpont marketing managere pedig azt is elárulta, miért biztosítottak helyet a Jupiternek. „Örülök, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé állhattunk, minden kollégánk nagy lelkesedéssel várta a Jupitert. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan közösség aktív részesei lehetünk, amely folyamatosan tesz is azért, hogy a társadalom tagjai minden megosztottság ellenére közelebb tudjanak kerülni egymáshoz. Köszönjük, hogy ezt a nagy lépést a KézenFogva Alapítvány és a Fruccola megálmodta.”

 

Képek: KézenFogva Alapítvány 

Galéria

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!