Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Pünkösdi királyság – ez az egyik leghíresebb népszokásunk

2022. June 6.

Pünkösd mozgó ünnep, idén tegnap ünnepeltük pünkösdvasárnapot, ma pedig pünkösdhétfőnek – és a hosszú hétvége utolsó napjának – örülhetünk. Keresztény ünnepünk a húsvét utáni 7. hét vasárnapjára és hétfőjére esik, a Szentlélek kiáradását ünnepeljük ekkor. Népszokások is szép számmal kötődnek a jeles alkalomhoz, jöjjön a legismertebb, a pünkösdi király és királyné választás!

 

Tudtad? Hagyományos pünkösdi ételek is léteznek! 

 

Pünkösdkor a hagyomány szerint királyt választottak. A királyválasztást legényavatás előzte meg (a felnőttnek számító fiúk innentől már udvarolhattak), majd a fiatal fiúk lóversenyen és/vagy más ügyességi versenyeken mérték össze tudatásukat és rátermettségüket. A győztes lett a pünkösdi király, aki számos előjogot szerzett a következő napra, hétre vagy akár évre. Bár uralkodása csak egy napra szólt, kiváltságokat sokkal hosszabb időre kapott: például udvarolhatott, ingyen ihatott a helyi kocsmában, és nem volt olyan bál vagy ünnepség, amelyre ne hívták volna meg. 

De a lányok is kivették a részüket az ünneplésből. Az idősebb lányok egy kislányt maguk közül királynénak választottak, majd vezettek körbe a faluban. Szép ruhába öltöztették, akár egy királynőt, pünkösdi rózsával ékesítették. Köszöntötték a falu népét, ám emellett a szokás termékenység-varázslásnak is számított. 

A pünkösdi király és királyné sokszor közösen is gyűjtött adományokat. Együtt járták végig a falut egy menet élén, és kérték a lakosokat, hogy adakozzanak. 

 

Ezt már olvastad? 

Mióta és hogyan ünneplik az anyák napját a nagyvilágban?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!