Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mióta és hogyan ünneplik az anyák napját a nagyvilágban?

2021. May 2.

Az anyákat és az anyaságot évezredek óta ünneplik, az anyák napja ma ismert formája pedig az Egyesült Államokból terjedt el. 1908-ban Anna Jarvis vetette fel a jeles nap létjogosultságát, majd 1914-ben vált hivatalosan elismert ünneppé. Ezután több más ország is követni kezdte az Egyesült Államok példáját. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg először a májusi Mária-tisztelettel összekapcsolva, majd 1928-ban miniszteri rendelettel sorolták a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.

 

Az anyák napja története – vissza az ókorba 

Az ókori görögök, majd a rómaiak voltak az elsők, akikről biztosan tudjuk, hogy valamilyen formában ünnepelték az anyaságot, ide sorolhatók többek közt azok az ünnepségek, amelyeket Rheának, az istenek anyjának rendeztek. 

A nyugat-európai országokban az anyák vasárnapja volt kezdetben az anyaság ünnepe, amit a nagyböjt negyedik vasárnapján tartottak, és eredetileg az anyaegyházhoz való visszatérést szimbolizálta. Az ünnep a 20. század első felében kezdett világibb tartalmat nyerni, majd összeolvadt az amerikai anyák napjával.

 

Ki volt Anna Jarvis? 

Ahogy említettük, a mai európai anyák napja amerikai gyökerekkel bír, és Anna Jarvis úttörő tevékenységének köszönhető. Édesanyja 1905-ös halálát követően jutott arra, hogy ki kellene nevezni egy hivatalos napot az anyák tiszteletére. Egy philadelphiai áruház-tulajdonos pénzügyi segítségével szervezte meg az első ünnepet 1908-ban egy templomban. Több ezren vettek részt rajta, sikerén felbuzdulva Anna elhatározta, hogy országos ünneppé teszi az anyák napját. Újságírókat és híres politikusokat kezdett bombázni levelek sorával. Sikeresen lobbizott: 1912-re több amerikai állam és város is elismerte az anyák napját hivatalos ünnepnek. Kitartásának hála 1914-ben Woodrow Wilson elnök aláírásával hivatalosan is anyák napja lett minden év májusának második vasárnapja az Egyesült Államokban.

 

Anyák napja a világ többi részén

Földünk legtöbb országában létezik ünnepe az anyáknak és az anyaságnak, de ennek időpontja és formája nagyon eltérő tud lenni. Csak két érdekesség: Thaiföldön például augusztusban tartják az aktuális thai királynő születésnapján. Etiópiában a családok ősszel gyűlnek egybe az Anthrost részeként, amely egy több napos, lakomákkal kísért ünnepség az anyaság tiszteletére.

A történelem során volt rá példa, hogy az anyák napja összekapcsolódott a politikai aktivizmussal is. 1968-ban Coretta Scott King, ifjabb Martin Luther King felesége az anyák napját a szegény és elesett anyákra és gyerekere való figyelemfelkeltésre használta. Az 1970-es években pedig gyakran esett meg több nyugati országban, hogy anyák napján feminista csoportok próbálták kiharcolni a nők egyenjogúságát különböző akciókkal.

 

Forrás: history.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!